Německá kancléřka Angela Merkel říká, že ji papež František povzbuzoval, aby pracovala na zachování Pařížské klimatické dohody i přes stažení USA a sdílel její názor, že je třeba „zdi bořit,“ nikoliv je budovat. Merkelová se s Františkem v sobotu sešla na asi 40 minut v Apoštolském paláci, kdy se zaměřila na summit Skupiny 20, který Německo hostí 7.- 8. července v Hamburgu.>


Vatikán říkal, že je třeba, aby se tyto rozhovory mezinárodní komunity soustředily na boj proti chudobě, hladu, terorismu a klimatické změně.

Merkelová reportérům řekla, že papež zpravila o německé agendě ke G-20, kdy říkala, že „předpokládá, že jsme svět, v němž chceme mnohostranně spolupracovat, a svět, v němž nechceme budovat zdi, nýbrž zdi strhávat.“

František neustále na národy naléhal, aby budovaly mosty, nikoliv zdi – včetně svých narážek na pohraniční zeď Trumpovy administrativy, co chce vybudovat na hranici s Mexikem.

Merkelová říkala, že ji František povzbuzoval k boji za mezinárodní dohody včetně Pařížské klimatické dohody z roku 2015 zaměřené na omezení emisí zachycujících teplo.

„Víme, že tuto dohodu bohužel Spojené státy opouští,“ řekla Merkelová.