Rostoucí počet muslimských migrantů v Německu nepředstavuje hrozbu, nýbrž příležitost se něčemu naučit, řekl ministr financí Wofgang Schäuble, když po útoku Manchesteru diskutoval o islámu. „Je to fanatismus, a nejen v islámu, co vede ke strašným zločinům,“ řekl, když ve středu večer mluvil v německém veřejnoprávním rádiu Deutschlandfunk, kdy se ho ptali na islamistický útok, při kterém o život přišlo 22 převážně mladých lidí včetně osmileté holčičky.


„Je to určitě nepochopení náboženství, když víra sklouzne k fanatismu nebo co horšího k násilí.“

„Z těch velkých světových náboženství všechny káží poselství, že člověk musí pohlížet na ostatní jak na své bratry a sestry a že musí spolužít s ostatními, protože člověk nemůže žít sám,“ řekl Schäuble prezentátorce Christiane Florin.
„‘Islám je součástí Německa,‘ takové je na faktech stojící uvážlivé konstatování,“ uvedl tento ministr, když komentoval sentimenty vyjadřované při nejedné příležitosti kancléřkou Angelou Merkel, které ale většina Němců nesdílí.

„Každý, kdo to popírá, popírá realitu a není tudíž způsobilý být politikem, neboť politika začíná konfrontací s realitou,“ dodal.

Rychlý demografický růst muslimů představuje „pro křesťany a všechny, kdo žijí v Německu, příležitost,“ uvedl Schäuble s dodatkem: „Máme se od nich co učit.“

„Mnoho lidských hodnot je v islámu realizováno velice silným způsobem. Uvažte tu pohostinnost a další věci, co jich je… A také např., jak věřím, toleranci.“