Během kuriózního incidentu, který určitě provokuje otázky týkající ISIS a Izraele ohledně toho, jak jsou si blízcí, ani nemluvě o tom, jak mezi nimi teče financování, řekl bývalý izraelský ministr obrany citovaný Times of Israel, že teroristé Islámského státu se Izraeli přinejmenším jednou „omluvili“ za to, že omylem zaútočili na vojáky IDF na okupovaných Golanských výšinách. Toto odhalení rovněž poskytuje trochu pohledu za oponu, proč se Islámský stát, co údajně útočí na téměř všechna náboženství a všechny etnické skupiny v regionu, nedopustil téměř žádného zadokumentovaného útoku na Izrael či jeho občany.


Bývalý ministr obrany Moshe Ya’alon při diskusi o širší izraelské politice „neutrality“ v Sýrii mimoděk přiznal, že Izrael má s buňkou Islámského státu, která operuje na Golanských výšinách, otevřený komunikační kanál.

„Nedávno došlo k jednomu případu, kdy na nás Daesh zahájil palbu, ale omluvili se za to,“ řekl v sobotu Ya’alon citovaný Times of Israel.

Když byl požádán, aby své kontroverzní prohlášení rozvedl, tak Ya’alonova kancelář odmítla jít do podrobností. Také IDF to odmítly komentovat. Podle izraelského práva je veškerá komunikace s teroristy považována za ilegální, ovšem jen potud, pokud Izraelský stát vskrytu ISIS za teroristy nepovažuje.

Ya’alon sloužil jako ministr obrany Izraele od roku 2013 do své rezignace v květnu 2016 a jeho komentáře se údajně vyjadřovaly k prvnímu nepřímému incidentu se střety mezi Izraelem a teroristy Islámského státu. V tomto incidentu, k němuž došlo v listopadu, si s izraelskými silami vyměnila palbu buňka Shuhada al-Yarmouk, která se hlásí k příslušnosti k ISIS, poté, co Golanská brigáda IDF překročila bezpečnostní plot se Sýrií během „operace skrytého přepadení.“

Bývalý izraelský ministr obrany Moshe ‚Bogie‘ (bubák) Ya’alon promlouvá na Hebrejské univerzitě




Loading...