Mnoho populárních vegetariánských a veganských potravin nejsou svým chemickým složením o mnoho zdravější než ostatní potraviny. Současně jsou některé skutečnou chemickou bombou, varuje expertka Katarina Sherf z Leibnizova ústavu systémové biologie. Píše o tom Focus.

Podle expertů se vegetariánství v Evropě stále více rozšiřuje. Mléčné, sýrové a masné výrobky mají alternativu, ale velmi málo lidi ví, z čeho se skládá.

Například mnoho lidí záměrně odmítá mléčné výrobky a často kvůli tomu, že trpí intolerancí laktózy. Mohou najít alternativu na rostlinné bázi. Nejčastěji nakupují produkty, které obsahují sóju, rýži nebo mandle. Nicméně všechny náhradní produkty obsahuji zahušťovadlo a to ve větším množství než u obyčejných výrobků. 

Také do vegetariánského mléka se přidávají vitamíny a minerály, jelikož v rostlinném výrobku je nedostatek živin, tvrdí expertka Katarina Sherf. Při dodržování vegetariánské diety je velmi obtížné a občas téměř nemožné organismu dodat všechno potřebné.

Při výrobě vegetariánského sýra se používají příchutě a konzervační látky. Stejně tak při výrobě potravin nahrazujících maso a klobásy se dodává velké množství přísad jako třeba sójová mouka, voda koagulant a nigari. Tyto potraviny také mohou obsahovat příliš mnoho soli a nasycených mastných kyselin, zdůrazňuje expertka.

Podle expertky většina vegetariánských a veganských polotovarů, uzenin a sýrů není užitečnější než jejich tradiční alternativy. Zákazník by měl jasně chápat, že v případě vegetariánské diety se jedná o potraviny s vysokým stupněm zpracování. Obsahují méně vitamínů a vláken, místo toho mají více cukrů a tuků, uzavírá odbornice.

Zdroj:  focus.de