Česká armáda posílá své specialisty na hranici se Sýrií. Mají tam pomáhat s rozmisťováním amerických systémů protiraketové obrany Patriot. Není to však jediná mise, která české vojáky čeká. Čeští vojáci se vydávají na horkou půdu. Podle severu Lidovky.cz by se v nejbližších dnech příslušníci 102. spojovacího praporu v Lipníku nad Bečvou měli zapojit do mise Severoatlantické aliance na turecko-syrské hranici. Čtyři čeští spojaři se budou podílet na alianční operaci, která má za úkol chránit Turecko před raketovými útoky ze sousední Sýrie. Čeští vojáci, společně se Slováky a Poláky z 3. spojovacího praporu NATO, budou zajišťovat a dohlížet na komunikační systémy velení protiraketových systémů Patriot.

Patrioty se na jihu Turecka začaly rozmisťovat koncem minulého roku. Podle zdroje ruské agentury ITAR TASS se dvě baterie protiraketového systému z USA již nachází u města Gaziantep, ležící nedaleko hranice se Sýrií. Další čtyři baterie Patriotů, které dodá Německo a Nizozemsko, by se v zemi měly objevit do února.

„Rakety Scud mají dolet stovek kilometrů, takže mohou snadno zasáhnout turecká města. Kromě výbušnin mohou také nést jiné druhy hlavic, například chemické,“ varoval náčelník generálního štábu nizozemských ozbrojených sil Tom Middendorp. „Chceme proto zabránit tomu, co by mohlo vyústit ve velký počet obětí mezi nevinnými civilisty.“

Middendorp zároveň prohlásil, že jde o ryze obrannou misi a Patrioty zůstanou v Turecku asi rok. Po celou tuto dobu by tam měli působit také čeští specialisté.

Souhlas s vysláním vojáků bude muset dát ještě kabinet Petra Nečase. Český parlament však o misi hlasovat nebude. Spadá totiž do plánu nasazení českých vojáků v letech 2013 a 2014.

Není to poprvé, co se hovoří o misi českých vojáků v zóně přiléhající k syrskému konfliktu. Loni koncem září se objevila informace, že by mohli být do Jordánska vysláni čtyři protichemičtí experti. Ti by v zemi měli cvičit tamní protichemickou jednotku.

Ještě předtím se hovořilo o tom, že čeští chemici by mohli být nasazeni přímo v konfliktem zmítané Sýrii. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg údajně nabídl americké kolegyni Hillary Clintonové, že v případě zásahu Spojených států poskytne Česko svou protichemickou jednotku. Americká ministryně tuto nabídku přijala.

Washington by pod hlavičkou Severoatlantické aliance se vší pravděpodobností zasáhl do syrského konfliktu v tu chvíli, pokud by se zbraně hromadného ničení dostaly do rukou teroristů. Přestože se spekuluje, že jak vládní vojska, tak i ozbrojená opozice chemické zbraně používají, prokazatelné důkazy zatím neexistují.

Českou armádu i bez zapojení do konfliktu v Sýrii čeká v příštích měsících nemalý počet zahraničních operací. V polovině loňského roku byl českým parlamentem schválen plán zahraničních misí na roky 2013 a 2014, podle něhož se mají čeští vojáci zúčastnit devíti operací.

Tradičně bude v příštích dvou letech nejvíce příslušníků českých ozbrojených sil působit v Afghánistánu. V letošním roce by se mise ISAF mělo zúčastnit přibližně 539 vojáků, v roce 2014, kdy spojenecká vojska budou zemi opouštět, až 340 osob.

V Afghánistánu budou sloužit převážně jednotky určené pro výcvik, podporu a asistenci tamních bezpečnostních sil. České ministerstvo obrany rovněž počítá s nasazením speciálních sil, které budou plnit výcvikové a bojové úkoly ve prospěch mezinárodních a afghánských sil. V rámci polní nemocnice na kábulském mezinárodním letišti má v letech 2013 a 2014 nadále působit jedenáctičlenný podpůrný chirurgický tým.

Česká republika se rovněž bude v příštích letech podílet na ochraně aliančního nebe. Ministerstvo obrany v letech 2013 a 2014 neplánuje zapojení českých vzdušných sil do hlídání pobaltského vzdušného prostoru. Místo toho je v příštím roce čeká mise nad Islandem.

Do pětitýdenní mise se zapojí čtyři letouny JAS 39 Gripen a létající a pozemní personál v celkovém počtu do 50 osob.

Do Pobaltí by se čeští letci mohli vrátit v roce 2015, pokud do té doby bude vyřešen osud stíhacího letectva.

Parlamentem schválený plán v příštích dvou letech dále počítá s účastí 10 českých pozorovatelů v Kosovu. Tři zástupci české armády by měli působit v Bosně a Hercegovině a stejný počet osob se má zúčastnit mise Multinational Force and Observers na Sinajském poloostrově.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>