Český premiér Andrej Babiš ve vysílání nedělního pořadu na TV Prima poradil prezidentovi země Miloši Zemanovi, aby před druhým kolem prezidentských voleb provedl „inventuru“ ve svém okolí a zbavil se řady zkompromitovaných spolupracovníků. V Čechách se v pátek a v sobotu konalo první kolo prezidentských voleb. Kandidovalo celkem devět lidí včetně Zemana.


Babiš připomněl, že kancléř Vratislav Mynář za pět let svého působení nedokázal získat bezpečnostní prověrku a podle něj je zapleten do majetkové aféry. Kromě toho mu není jasná role poradce Martina Nejedlého na Pražském hradě. Premiér poradil prezidentovi, aby se s nimi rozloučil ještě před začátkem druhého kola.

Dříve tento týden předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský označil lidi z nejbližšího Zemanova okolí za „kohortu panošů", kteří se snaží nepřipustit k prezidentovi nikoho cizího. Na adresu hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka prohlásil, že takové, jako je on, je nutné vyhazovat během jedné hodiny, neboť si tento státní úředník dovoluje nepřijatelné poznámky o ústavních činitelích.

Babiš v televizním vysílání rovněž uvedl, že i ve druhém kole prezidentských voleb hodlá volit Zemana, ale dovede si představit spolupráci i s Drahošem jako s hlavou státu.

Premiérova slova okomentoval předseda Senátu Milan Štěch, který v neděli novinářům prohlásil, že Babiš mění svou pozici za jízdy.

[quote align="center" color="#999999"]

„Věřilo se, že Miloš Zeman vyhraje v prvním kole. Andrej Babiš na to silně vsadil, hodně tomu pomáhal, ale, bohužel, ono to nedopadlo. Tak Andrej Babiš, typicky pro něj, okamžitě během několika minut zareaguje — a to bylo to vystoupení, kde Miloši Zemanovi vrazil takovou malou kudličku do zad," prohlásil Štěch.[/quote]

Zdroj: snews.com