Státní veterinární správa (SVS) zjistila první závažné porušení mimořádných veterinárních opatření pro uvádění drůbežího masa z Brazílie na český trh. Provozovatel potravinářského podniku skladující živočišné produkty v pronajatém skladu v Praze – Sedleci uvedl do oběhu více než 1,5 tuny zmrazeného soleného drůbežího masa, aniž by počkal na výsledky laboratorního vyšetření, jak mu nařízení ukládá. Z výsledků vyšetření přitom následně vyplynulo, že maso obsahovalo nebezpečné bakterie salmonely. Ve správním řízení za porušení bezpečnosti potravin hrozí firmě pokuta až 50 milionů korun.


Maso šlo do čtyř restaurací – Ngo Thang v Praze 3, Wok food v Praze 5, Huang Sen v Praze 3 a do Vietnamské restaurace v Plzni 3. Zřejmě se už zkonzumovalo.

Jak ukázalo šetření případu, provozovatel si nechal provést vyšetření přijatého drůbežího polotovaru. V jednom z pěti odebraných vzorků byla zjištěna přítomnost salmonel. V mezidobí však, patrně kvůli selhání lidského faktoru, došlo k distribuci celé zásilky do provozoven veřejného stravování. Kontrolovaný subjekt uvedl na základě předchozího ověřování situace u odběratelů, že všechno maso bylo již zkonzumováno. SVS přesto situaci dále došetřuje a o situaci informovala také hygienickou stanici. Pokud by některé stravovací zařízení přesto mělo k dispozici níže uvedený výrobek v mrazícím zařízení, je třeba vrátit jej zpět dodavateli.

„Provozovatel tímto hrubě porušil povinnost dodržet požadavky na bezpečnost potravin dané mimo jiné mikrobiologickými kritérii,“ uvedl ústřední ředitel Zbyněk Semerád. „Přitěžující okolností bylo, že ve skladu nebyly dodrženy zásady odděleného uskladnění a zřetelného označení pozastavených produktů a byla tak z nedbalosti porušena mimořádná veterinární opatření,“ dodal.