Raketové systémy Točka během ozbrojeného konfliktu v Sýrii nadále pokračují v předvádění své jedinečné vlastnosti.

Bez ohledu na to, že jejich výroba začala před 45 lety, je tento systém podle vojenských odborníků v současné době jedním z nejúčinnějších ve své kategorii.

Podle některých informací první reálné bojové využití systémů proběhlo během války mezi vojskem jižní a severní části Jemenu v roce 1994.

Během občanské války probíhající v současné době na jihu Arabského poloostrova povstalečtí Hútíové díky systémům Točka způsobili značné škody silám saúdské koalice.

Podobné zbraně byly také aktivně využívány během protiteroristické operace na severním Kavkaze.

Také během donucování k míru režimu Saakašviliho byl přesný úder na gruzínské velitelské středisko, který hrál významnou roli ve zničení velení a řízení vojsk.

Bohužel se bez raket tohoto druhu neobešly ani události v Donbasu. Pravdou je, že ukrajinští střelci kvůli své nízké kvalifikaci nemohli realizovat potenciál vojenského dědictví, které získali po rozpadu Sovětského svazu. Jestli se jim něco podařilo, tak to byly útoky na civilní objekty Donbasu.

V Sýrii se začaly používat rakety typu Točka asi před pěti lety. Celkem bylo do dnešního dne vypuštěno několik desítek raket, včetně modernějšího typu Y. V důsledku toho došlo k výrazným úmrtím teroristů a jejich vojenská infrastruktura utrpěla vážné škody.

Je známo, že v osmdesátých letech získala Sýrie 18 odpalovacích zařízení. Jejich rakety na tuhá paliva mají maximální dosah 70 km. Při hmotnosti dvou tun je hmotnost hlavice asi 480 kg.

Osmnáctitunové odpalovací zařízení (6×6) s motorem o výkonu 300 koní má dosah až 60 km s rychlostí 8 km/h.

Dojezd činí 650 km. Posádka je složena ze tří vojáků. Zajímavou vlastností syrských Toček je použití dodatečného pancéřování, které jim zachránilo část bojových vozidel. Možná ztratily možnost překonání vodních překážek, jednotky se však nemusely bát střepin a kulek teroristů.