Ruský prezident se setkal v Soči s kancléřkou Německa Angelou Merkelovou, aby projednal situaci na Ukrajině a realizaci minských dohod, otázky boje s terorismem a také syrskou problematiku. Návštěva Merkelové v Rusku slouží jako příprava k summitu G20, který se odehraje v Hamburku. Čelní představitelé zemí si vymění názory ohledně nastávajícího summitu.


Incident v Chán-Šajchúnu

Rusko vystupuje za důsledné vyšetřování událostí v syrském Chán-Šajchúnu, viníci mají být nalezeni a potrestáni, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin o výsledcích jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Z ruské strany upozornili na nezbytnost provedení pečlivého a všestranného vyšetřování incidentu ze 4. dubna v Chán-Šajchůnu. Rozhodně odsuzujeme jakékoli použití chemických zbraní, viníci ze smrti syrských civilistů musejí být, zcela jistě, nalezeni a potrestáni. To ale musí být učiněno pouze na základně pečlivého a důkladného vyšetřování," prohlásil ruský prezident.

 

Syrská opozice 4. dubna oznámila, že v důsledku chemického útoku ve městě Chán-Šajchún v provincii Idlib zahynulo 80 lidí a dalších 200 bylo zraněno. Z útoku obvinila vládní síly, jež nařčení zásadně odmítly a místo toho obvinily ozbrojence a jejich patrony. Podle informací ruského ministerstva obrany syrské vzdušné síly zaútočily v Chán Šajchúnu na sklad s chemickými zbraněmi teroristů, jež sem byly přepraveny z Iráku.

Situace na Ukrajině a Donbas

Situace na Ukrajině vyvolává značné obavy, oznámil po jednáních s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prezident RF Vladimir Putin.

„Jak už jsem zmínil na schůzce, která právě proběhla v úzkém kruhu, jednali jsme o situaci na Ukrajině, která vyvolává značné obavy. S paní Merkelovou a dalšími členy „normandské čtyřky" jsme v nepřetržitém kontaktu," řekl Putin.

Donbas od Ukrajiny nikdo neodděloval, to za pomoci blokády dělá sama ukrajinská vláda, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

„Co se týče událostí na jihovýchodě Ukrajiny, je to výsledek státního převratu, protiústavní změny vlády v Kyjevě — zaprvé. Zadruhé — tato území nikdo neodděloval, je odděluje sama ukrajinská vláda skrze organizaci různých blokád," prohlásil Putin na tiskové konferenci o výsledcích jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ruský prezident zmínil, že Rusko stále dodává velké množství zboží pro ukrajinský průmysl, konkrétně energii.

 „Ale to byla ukrajinská vláda kdo organizoval blokádu těchto území. Nikdo tam nezaváděl rubl jako alternativní valutu, kyjevská vláda prostě podle všeho stáhla z obratu ukrajinskou národní valutu. V těchto republikách, na těchto územích lidé neměli možnost dělat nic jiného, než zavést nějakou alternativu. Promluvili o tom, že tam je možné použití prakticky všech valut, včetně ruského rublu," řekl Putin.




Loading...