S tím, jak čínský prezident Xi chystá scénu pro vytvoření nové regionální oblasti volného obchodu zvané Asijsko-pacifická oblast volného obchodu, tak se teď, když Obamova TPP zašla tichou smrtí, na summitu Asijsko-pacifické ekonomické spolupráce v Limě v Peru začíná formovat nová geopolitická osa. Prostořeký filipínský prezident Duterte se na první schůzce s ruským vůdcem Vladimirem Putinem v Peru nijak nezdráhal vyjádřit své názory na hlavní velmoci jako Spojené státy.


Když poukázal, že přes všechna svá vřelá slova k nadcházejícímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi se stejně bude držet svého kurzu odtržení své zahraniční politiky od Washingtonu.

Duterte během své první schůzky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, opakujíc téma ze svého proslovu k národu, káral Západ za jeho „vydírání“ a za „pokrytectví“ a řekl, že pokud jde o vstupování do aliancí, tak Spojeným státům nelze věřit. „Historicky jsem se identifikoval se Západním světem. Ten býval výborný, dokud ještě trval,“ řekl ruskému vůdci. „Ale v poslední době vidím, jak spousta těch Západních zemí vydírá země malé. A nejen to, upadli do nesmírného pokrytectví,“ řekl podle sobotního přepisu schůzky poskytnutého jeho kanceláří, jak jej citovala Reuters.

Putin budující základy k budování užších vztahů s tímto dlouhodobým spojencem USA Dutertemu pogratuloval ke květnovému vítězství ve volbách a řekl, že už za tu krátkou chvíli udělal hodně pro vybudování důvěry mezi Ruskem a Filipínami. Duterte zareagoval podobnými slovy a pak vyčinil Západním mocnostem, zvláště Spojeným státům, za to, že intervenují do konfliktů ve svém vlastním národním zájmu, přičemž ostatní lámou, ať se přidají na jejich stranu.

Reuters si všímá, že ty Duterteho předehry s Ruskem jsou podobné těm, jaké vedl už s Čínou, tedy donedávna s hořkým protivníkem. Teď ale během ohromujícího obratu čelem vzad Peking chválí a láká ho k investicím, čímž v regionu vyvolal obavy, neboť v Jihovýchodní Asii se formuje čínská hegemonie.

Duterte před odletem z Peru v zatím nejjasnějším projevu vytváření nové geopolitické aliance řekl, že kdyby se Rusko s Čínou rozhodly ve světě vytvořit „nový řád“, tak on by byl první, kdy by se k němu připojil. Duterte při svém rozhovoru s Putinem zlořečil Spojeným státům a jejich Západním spojencům, že to vedou k válkám, o nichž řekl, že jim ale nakonec stejně nevychází. „Pořád vypadají, jako by začínali válku, ale do války se jít bojí. To je na Američanech a těch dalších hrozné,“ řekl.

„Vedli tolika válek na takové spoustě míst, ve Vietnamu, v Afhánistánu a v Iráku… A domáhají se, že když jste jejich spojenci, tak se k nim máte přidat.“

Duterte mluvil o svém obdivu k čínskému prezidentovi Xi Jinpingovi a také k vůdcovství Putina. Ve čtvrtek v interview s vysílačem Al Jazeera Putina popsal jako upřímného a žertoval o jeho „vidláckém“ stylu. 

* * *

Filipíny nebyly jedinou zemí, která vyjádřila touhu vytrhnout se ze západního vlivu. V neděli Reuters citovala i tureckého prezidenta Tayyip Erdogana, jak říká, že Turecko nemá zapotřebí „za každou cenu“ vstupovat do Evropské unie a mělo by se spíše stát součástí toho bezpečnostního boku pod dominancí Číny, Ruska a středoasijských zemí.