Rodičům, kteří vychovávají své děti na veganské dietě, by podle nově navrženého italského zákona mohlo hrozit vězení. Poslankyně centro-pravicové strany Forza Italia navrhuje legislativu, která by kriminalizovala rodiče, kteří u dětí ve věku 16 a méně let, pochybí v poskytování diety, která by neměla „esenciální prvky pro zdravý růst.“ Těm, kdo budou shledáni vinnými, by mohlo hrozit až dva roky vězení.


Elvira Savino vysvětlovala, že vegetariánská a veganská dieta nabývá v Itálii na popularitě a ač dospělí mají svobodu, aby jedli, co se jim zachce, děti potřebují ochranu před „zradikalizovanými“ rodiči, kteří by je připravili o „esenciální prvky potřebné pro zdravý fyzický a kognitivní vývoj.“

La Republica hlásí, že paní Savino tvrdí, že ve veganské dietě je nedostatek zinku, železa, vitaminu D, vitaminu B12 a omega 3, což je všechno pro řádný vývoj nezbytné. Dodává, že má svým zákonem v úmyslu „definitivně stigmatizovat lehkomyslné a nebezpečné dietické chování vnucované rodiči“ jejich dětem.

Za základní přečin pochybení poskytnout dětem řádnou dietu by rodičům mohlo hrozit až rok vězení. Avšak budou-li děti „trvale nemocné nebo postižené,“ tak by délka vězení mohla vystoupit až na dva a půl roku.