Teroristická skupina ISIS sestřelila v provincii Homs vojenský vrtulník a zabila 2 ruské piloty na palubě. Původní zprávy o zřícení tohoto Mi-25 východně od Palmyry z 8. července ruské ministerstvo obrany (MoD) popřelo. Avšak 9. července už MoD hlásilo, že ruští vojenští letečtí instruktoři Jevgenij Dolgin a Rjafagat Chabibulin zrovna prováděli kalibrační let se syrským Mi-25, když je syrská velitelská skupina požádala, aby jim pomohli porazit postupující teroristy a provedli zastrašující palbu. MoD sdělilo, že teroristický útok byl pomocí obratných akcí této posádky zmařen. Avšak teroristé tu helikoptéru sestřelili, když se obracela, aby se vrátila zpět na základnu.


Ruská tisková agentura Interfax s odkazem na zdroje v MoD referovala, že vrtulník byl sestřelen za pomoci amerického protitankového raketového systému TOW. Oba piloti dostali in memoriam státní vyznamenání.

Spojené vojenské síly vedené Al Nusra vedly od  8. června masivní dělostřelbu na čtvrtě města Aleppo. Podle zpráv bylo jen ve čtvrtích al-Furqan a al-Sukan zabito až 100 civilistů a 300 dalších zraněno. Pro-militantní zdroje následně obvinily syrskou vládu a ruské letectvo z civilních obětí v militanty kontrolovaných oblastech města. Žádná čísla ale zatím nebyla uvedena.

Kromě toho zahájily 11. července spojené vojenské síly čerstvou ofenzivu zaměřující se na policejní ústředí a oblast Souq Al-Hal ve Starém Aleppu. Militanti odpálili tunelové bomby poblíž Aqabeh. Boje pokračují.

O situaci na strategické silnici Castello, co vede do hlavních militanty držených oblastí města Aleppo, přichází odporující si zprávy. 7. července Tygří síly Syrské armády silnici po zabrání statků Mallah, dostaly pod palebnou kontrolu a vládní síly během několika dnů zabraly i Tell Jabenia a Al Jurf Al Sagheer, takže byly nasazeny pouhých 400 metrů od této silnice. Mezitím zahájily na pomoc Syrské armádě ofenzivu i kurdské YPG proti komplexu mládežnických internátů. Spojené síly militantů následně v této oblasti zahájily série protiútoků, při nichž odrazily postup Kurdů a pokusily se Syrskou armádu vytlačit z oblastí u silnice Castello. Pro-militantní zdroje tvrdí, že Tell Jabenia si zabrali zpět a že boje probíhají na statcích Mallah. Avšak obdržená videa ukazují, že armáda pořád statky Mallah kontroluje a silnice Castello je pod palbou vládního dělostřelectva.