V ruských médiích je podrobně rozebírána podstata incidentu, který se odehrál v jihomoravském Tišnově. Jedná se o ostrou odpověď prezidenta Zemana na otázku: Jaké možnosti mají voliči, aby se zbavili premiéra Bohuslava Sobotky, který nehájí jejich zájmy. Prezident samozřejmě připomněl běžnou proceduru změny moci prostřednictvím svobodných voleb, které se budou v České republice konat, jak je známo, v roce 2017. Potom ale dodal, že existuje i nedemokratická možnost, a tou je kalašnikov.


Naprosto vážná reakce politiků následovala okamžitě, prezidenta možná poženou k soudu, protože člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka uviděl v prezidentově výroku vyhrožování vraždou.

„Vyhlídky podobného soudního vyšetřování jsou, řečeno právním jazykem, mizivé", řekl Sputniku ruský historik, profesor Ruské státní humanitární univerzity, odborník na střední a východní Evropu Vadim Truchačov.

„Kdyby se o kalašnikovu zmínil v daném kontextu kterýkoli jiný politik, pak by zřejmě na takový výrok přítomní nereagovali smíchem. Čeští voliči si už ale dávno zvykli na řečnické a polemické vyjadřování svého prezidenta, na jeho svérázný humor, peprné žerty, dokonce i na urážlivé poznámky, které si občas neodpustí. Právě takouvouhle dramaturgií svých veřejných vystoupení si získal Miloš Zeman popularitu u svých voličů, a mnoho let se už nachází na jejím vrcholu, Samozřejmě že rafinovaného inteligenta, knížete Schwarzenberga a jeho stoupence z Pražské kavárny musí Miloš Zeman nutně šokovat. Zato obyčejným lidem se líbí. Proč? Proto, že se velice výhodně liší touto svou výrazností a svérázností od fádních, nerozhodných, necharizmatických evropských a českých politiků. Někomu se ale zdála být zmínka o kalašnikovu hrozivou. Ano, když prezident Zeman hovořil o nedemokratické cestě odstraňování politiků, zmínil se právě o něm a ne o nějaké jiné zbrani, třeba o browningu. Myslím si, že to udělal proto, že kalašnikov je nejpopulárnější střelnou zbraní na světě, už dávno ho nikdo nespojuje se zemí původu, tento termín existuje jako by sám o sobě. Takže bych na místě českých politiků situaci nijak nedramatizoval, jak to dělá bývalý Zemanův poradce, pan Šarapatka, který se chce soudit s prezidentem. Opakuji: vyhlídky jsou u tohoto řízení mizivé. Prezident nikomu nevyhrožoval, pouze znovu připomněl to, co je i bez toho zjevné, a sice, že alternativu má demokratická procedura změny moci, tedy svobodné volby, pouze jedinou — a tou je mimosoudní zúčtování. Cožpak v tom nemá pravdu?" ptá se Truchačov.