Před čtyřmi lety založil Červený kříž projekt, který měl za cíl pomoci chudinským oblastem na Haiti, které tam vznikly po velkém zemětřesení v r. 2010. Výsledkem bylo více jak půl miliardy dolarů od dárců z celého světa. Projekt se soustředil zejména na vybudování nových domovů v Campeche, kde lidé neměli ani přístup k pitné vodě, elektřině anebo základní hygieně. Bydleli v boudách z rezavé ocele, kam jim tekla voda a kde bylo bláto. I když se Červený kříž chlubil, jak postavil domovy pro více než 130,000 lidí, skutečné číslo domů bylo 6. To by znamenalo, že by každý stál přibližně 80 milionů dolarů.


Tyto informace pochází ze stránky www.propublica.org, neziskové organizace, která se zabývá investigativní žurnalistikou. Dostali dokonce Pulitzerovu cenu a mluvilo se o nich i v mainstreamových denících jako třeba New York Times.

Červený kříž se ani nevyjádřil, kam všechny peníze šly, pouze řekl toto:

[quote align="center" color="#999999"]

„Podobně jako i jiné humanitární organizace jsme se setkali s komplikacemi ze strany haitské vlády v oblasti koordinace, vlastnictví půdy, cly, nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a mimo jiné i s vypuknutím cholery.“ [/quote]

Půl miliardy dolarů je však obrovská částka, kam se peníze ztratily? Opravdu nedorozumění s vládou způsobilo takovou ztrátu? Jeden zaměstnanec, který dohlížel na rekonstrukci Haiti ProPublica řekl, že sice měli dostatek peněz, ale žádnou kvalifikaci.

CEO se vyjádřil:

[quote align="center" color="#999999"]

„Miliony Haiťanů jsou nyní v bezpečí, jsou zdravější a lépe připraveni na další katastrofy, které mohou nastat. A to díky dotacím od amerického Červeného kříže.“ – CEO Červeného kříže Gail McGovern. [/quote]

Červený kříž sice neustále tvrdí, jak pomohl milionům Haiťanům, ale doposud neukázal žádný efektivní důkaz. Jednoduše se spoléhají na to, že jim svět věří. A nejde o jediný případ, Červený kříž byl kritizován i v souvislosti s hurikánem Sandy.

Jak se tedy poučíme? Informujte se. Ujistěte se, kam vaše peníze jdou.

Rád bych článek ukončil citací z ProPublica:

[quote align="center" color="#999999"]

„Zeptali jsme se Červeného kříže, aby nám ukázal své projekty na Haiti, abychom viděli, co se s penězi stalo. Odmítl. A tak jsme se vydali do Campeche podívat se na vlastní oči.

Lidé v zaprášeném sousedství nás odkázali na Jeana Faluberta, který je ředitelem místní komunitní skupiny, kterou založil Červený kříž. Pan Flaubert a jeho kolegové o Červeném kříži mluvili rozhořčeně. Stěžovali si na to neefektivnost projektu a tučné platy pro odborné pracovníky.

‚Červený kříž nám řekl, že změníme Campeche,‘ řekl Flaubert.

‚Nerozumím, o jaké změně to mluvili, ale myslím se, že Červený kříž zde pracuje sám pro sebe.‘“ [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj:  ce.com wp.com