Zrovna, když si člověk už začínal myslet, že to povídání o Ukrajině a jejím (dnes už neexistujícím) zlatě, už nepůjde ověřit, tak se to povedlo. Jen pro připomínku, před asi měsícem jsme se díky interview Ukrajinské televize s šéfovou centrální banky této země Valerií Gontarevou dověděli, že ukrajinské zlato už téměř zmizelo, jelikož učinila ohromující přiznání, že „v trezorech centrální banky už skoro žádné zlato nezůstalo. Nepatrné množství zlatých cihel sice zůstalo, tvoří ale už jen 1% rezerv.“


To by už samo o sobě mohlo stačit k vysvětlení, proč jen o pár krátkých dnů později šokovalo Holandsko svět, když oznámilo, že tajně repatriovalo 122 tun zlata z NY Fedu, ale ať už tím ten příběh o chybějícím ukrajinském zlatu skončil (nebo jestli bude pokračovat trestním vyšetřováním, které Ukrajina zahájila ohledně možnosti, že by šéfová centrální banky zneužila svou pravomoc a „úmyslně provedla extrémně nevýhodné transakce se zlatými a měnovými rezervami Ukrajiny“), tak to stejně byl jeden z nejbizarnějších surrealistických příběhů roku 2014.

Máme ale štěstí, že ten příběh se ukázal být ještě daleko lepší a daleko bizarnější a surrealističtější.

Jak referuje Bloomberg, Ukrajina zahájila trestní vyšetřování, když se několik zlatých prutů v úložišti centrální banky v jižním městě Oděsa ukázalo být jen pozlátkem nakašírovaným olovem.

„Vedení pobočky centrální banky v Oděse nás požádalo, abychom prošetřili podvod jejich zaměstnance,“ řekl dnes telefonicky šéf tiskové kanceláře policie v Oděse Volodymir Šablienko. „Provádíme teď forensní audit.“

Jak vysvětluje Bloomberg, do posledního podvodu se zlatem je zapojen zaměstnanec banky, který do úložiště vkládal olověné pruty pokryté zlatým nátěrem a registroval je jako zlato, referují dnes noviny Vesti citující neidentifikovanou osobu se znalostí této záležitosti z policejního útvaru Oděsy.

Podle další informace od RT se ve skutečnosti nechala centrální banka obalamutit k nákupu pozlaceného olova.

Ano jen olovo, dokonce ani wolfram.

RT dodává, že Ukrajinská národní banka (NBU) potvrdila krádež několika kilogramů olova v oblasti Oděsy. Pokladník, který se toho účastnil, už prý utekl na Krym, hlásí ukrajinské Vesti. Trestní úkony začaly 18. listopadu, i když k tomuto podvodu nejspíš došlo mezi srpnem a říjnem.

Jinými slovy, jestli Ukrajině pořád ještě nějaké zlato zůstávalo, tak teď už to žádné zlato není, nýbrž přinejmenším jde o nějaké předražené olovo.

Předběžné vyšetřování poukazuje na to, že gang, pro který se pracovalo i uvnitř banky, zfalšoval potřebné dokumenty, aby umožnil prodej falešných zlatých prutů. Rovněž bylo zjištěno, že bankovní personál nebyl při vstupech a východech z uzavřeného areálu pravidelně kontrolován.

Takže chybí celkem 11 kilogramů zlata v hodnotě asi 420 000 $.

A i když se člověk může chechtat stupiditě centrální banky ošálené, aby věřila, že pozlacené olovo je skutečným zbožím, tak skutečně vtipný gag přichází s tím, že podle prvního náměstka guvernéra centrální banky Olexandra Pysaruka „přijala centrální banka principiální rozhodnutí, že už od obyvatelstva žádné zlato vykupovat nebude. Přijali jsme interně tohle rozhodnutí včetně změn našich postupů.“

Jinými slovy do prosince mohla centrální banka nakupovat pozlacené olovo nebo wolfram bez jakýchkoliv testů pravosti od obyvatelstva, čili jinými slovy měnit své existující rezervy, tj. zlato (které už nemá, když ho převedla převážně na dolary) za olovo.

Má to i určitou dobrou stránku, když ať už většina zlatých rezerv skončila, u koho chtěla, tak oni jsou teď hrdými vlastníky několika set kilogramů pozlaceného olova.

Člověku to opravdu hlava nebere, v čemž je asi i pointa. Je lepší, aby se veřejnost soustředila na stupiditu svých centrálních bankéřů, než na zločinnost rozprodávání lidového zlata (či co hůře, zbavování se jejich volně směnitelné měny za politické výhody pro současnou třídu maňásků US ministerstva zahraničí) neznámým kupcům výměnou za pár kousků zelených papírků.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  zerohedge.com, reformy.cz