V případě eskalace násilí vůči rusky mluvícím na Ukrajině nemůže Rusko zůstat stranou. Moskva podnikne odvetné kroky v rámci světové legislativy. Ruský prezident Vladimir Putin to řekl v telefonním rozhovoru s generálním tajemníkem OSN. Telefonní jednání měl ruský lídr minulou noc také s prezidentem USA Barackem Obamou. Ruský prezident upozornil svého amerického protějšku na kriminální akce ultra nacionalistů, které nynější kyjevská vláda v podstatě podporuje.


Situaci na Ukrajině projednali minulou noc také na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN. Stálý ruský zástupce při OSN Vitalij Čurkin připomněl, že krize na Ukrajině má být překonána ústavní cestou. Za tímto účelem má kyjevská vláda distancovat se od radikálních skupin a rovněž podniknout veškerá úsilí na sestavení vlády, která by brala ohled na zájmy všeho lidu:

[quote align="center" color="#999999"]

Je třeba vrátit se zpátky na politickou cestu, do ústavního rámce, vrátit se k dohodě z 21. února a k sestavení vlády národní jednoty, přestat mluvit s oponenty jazykem síly.[/quote]

Jako odpověď na výzvu Krymu o pomoci v sobotu schválila horní komora ruského parlamentu žádost prezidenta Putina na použití ozbrojených sil na ukrajinském území. Kreml ale upřesnil, že to neznamená, že se hlava státu to okamžitě učiní. Hlavní je, aby rozhodnutí Ruska ochladilo horké hlavy ani tak v Kyjevě, jako ve Washingtonu a Bruselu, řekl politolog Igor Šiškin:

[quote align="center" color="#999999"]

Je to poselství právě pro Západ, že je na čase zastavit nepřímou agresi. Poté, co prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s EU, byly nasazeny silové mechanismy pro svržení legitimní moci, pro odtržení Ukrajiny od Ruska. Rusko se nejednou obrátilo na Západ s návrhem na provedení příslušných jednání. Dnes, díky aktivitám Jihu a Východu Ukrajiny a zásadnímu postoji Ruska, máme šance na mírové překonání konfliktu.[/quote]

Zároveň nutí vyhrocená situace na Ukrajině občany, aby opouštěli zemi. Pouze od začátku letošního roku přišlo do Ruska 675 tisíc ukrajinských občanů, sdělila Pohraniční služba RF.

 

NATO vidí v jednání Ruska hrozbu pro Evropu

NATO pokládá povolení ke vstupu vojsk na Ukrajinu, které dostal ruský prezident Vladimír Putin od senátorů, za hrozbu pro mír v celé Evropě.

Prohlásil to šéf aliance Anders Fogh Rasmussen. Podle jeho slov jsou akce Ruska v rozporu se zásadami OSN. Rasmussen vyzval ruské vedení, aby nepodnikalo žádné kroky, které mohou vyprovokovat eskalaci konfliktu. Podle jeho slov musí všechny strany učinit okamžitě opatření, která by vzniklou situaci urovnala.

 

John Kerry: Rusko čeká ekonomická izolace

Ministr zahraničí USA John Kerry odsoudil „neslýchaný agresivní čin“ Ruska proti Ukrajině a varoval před „velmi vážnými odvetnými akcemi“ ze strany USA a dalších států, včetně sankcí, které přivedou k ekonomické izolaci Ruska.

Prostě nesmíte jednat v XXI století metodami XIX století. Vpadat do jiné země na základě zfalšovaných důvodů,“ řekl Kerry v interview pro televizi CBS.

Kerry dodal, že Rusko má dosud možnost, aby „učinilo správnou volbu“ v zájmu překonání krize.

Zdroj: czech.ruvr.ru