Před lety, když jsem popsal režim George W. Bushe jako policejní stát, zdvihala se pravicová obočí. Když jsem popsal Obamův režim za ještě horší policejní stát, obraceli liberálové oči v sloup. Nicméně. Teď už s tím vůbec nejsem kontroverzní. Všichni to říkají. Podle britských novin Guardian německá kancléřka Angela Merkel měla s Obamou vzteklý výstup, v němž Obamovu Agenturu národní bezpečnosti (NSA) přirovnala k východoněmecké komunistické Stasi, která všechny špehovala přes sítě svých informátorů. Merkelové vyrostla v komunistickém Východním Německu, kde ji Stasi špehovala, a teď když se vyšplhala do nejvyššího politického úřadu v nejmocnějším evropském státě, špehuje ji kvůli „svobodě a demokracii“ Amerika.


Bývalý vrcholný činitel NSA William Binney vyhlásil, že „My (USA) jsme teď už policejním státem.“ To masové špehování prováděné Obamovým režimem, říká Binney, „je procesem totalitarizace.“

Snad nejlepšího zadostiučinění, kterého se mi dostalo po všech těch nenávistných mailech od „super-patriotů“, kteří nosí svou ignoranci vepsanou v srdci, a od Obamových válkychtivých liberálů, z jejichž ožulitelnosti se zvedá žaludek, přišel od federálního soudce Richarda Leona, který prohlásil Obamou sankcionované špehování NSA za „téměř Orwellovské“. Jak si povšimla i Americká unie občanských práv, tak rozhodnutí federálního soudce Leona ospravedlnilo Edwarda Snowdena nálezem, že špehování NSA je nejspíš mimo to, co povoluje Ústava, „označujíc to za ‚Orwellovské‘ – s dodatkem, že James Madison by z toho byl ‚zděšen‘.“

Jen kdyby bylo zděšeno více Američanů. Občas si říkám, jestli se snad Američanům nelíbí být špehováni, protože jim to dodává na pocitu důležitosti. „Koukejte na mě! Jsem tak důležitý, že vláda, utrácí tolika peněz, kterých by bylo dost na vymýcení chudoby v USA, aby špehovala mě a můj Facebook, et. al. s kamarády. Vsadím se, že utrácí miliardu dolarů, jen aby se dověděli, s kým jsem se dnes spojil. Doufám, že se to neztratilo ve spamu.“

Býti špehovaný je poslední módní posedlostí lidí, kteří jsou zbaveni jakékoliv budoucnosti, zoufale však touží po pozornosti.

Jason Ditz z FBI špehování Antiwar.com říká, že nález soudce Leona je pro Obamu výbuchem do tváře, když tento měl obnovit spravedlnost a svobodu, ale místo toho vytvořil americký špehovací stát ve stylu Stasi. Kongres samozřejmě špehovací stát miluje, protože všechny ty korporativistické firmy, které si z toho hrabou mega-miliony či mega-miliardy, štědře financují kongresové a senátorské kampaně pro ty, kdo Stasi stát podporují.

Ta romance, kterou mají libertariáni a „ekonomové volného trhu“ s korporativismem, který si kupuje svolnost s jeho hrabivostí, a spolupráce se státem Stasi, je šílená.

Pojďme dále. Bylo to jen před pár týdny, kdy Obama a jeho ministr zahraničí John Kerry byli na pokraji útoku na Sýrii na základě falešných důkazů, že Sýrie překročila onu „červenou linii“ a použila zbraně hromadného ničení proti Američany organizovaným, vyzbrojovaným a financovaným „rebelům“, z nichž skoro všichni mají původ mimo Sýrii.

Jedině Washingtonem koupený a placený francouzský president se předváděl se show, že věří aspoň slovo Washingtonu o lžích proti Assadově vládě v Sýrii. I britských parlament, dlouhodobá loutka Washingtonu, ukázal Obamovi prostředník a hlasoval proti účasti na dalším americkém válečném zločinu. Tím britského ministerského předsedu Davida Camerona nechali ve štychu. Kde, sakra, ti Britové berou ty ministerské předsedy jako Cameron a Blair?

Washingtonským plánům pro Sýrii po ztrátě krytí od jejich britské loutky zasadil smrtelný úder ruský president Putin, který pro syrské chemické zbraně zařídil, že se předají do cizích rukou kvůli jejich zničení, čímž tuto kontroverzi ukončil.

Mezi tím se zjevně ukázalo, že tu „Syrskou rebelii“ organizovanou Washingtonem pod sebe převzala al-Kaiída, tj. organizace údajně odpovědná za 11.9. I Washington byl už schopen si domyslet, že to nedává smysl dát Sýrii pod správu al-Kaiídy. Teď jsou tu už titulky: „Západ říká syrským rebelům: Assad musí zůstat.“

Mezi tím se Washingtonské aroganci povedlo udělat si nepřítele z Indie. TSA, složka ministerstva domácí bezpečnosti, podrobilo diplomatku z Indie vícečetným svlékacím osobním prohlídkám s prohledáním tělesných dutin a ignorovalo její protesty odvolávající se konzulární imunitu.

Neexistuje jakékoliv ospravedlnění k tomuto zneužívání indické diplomatky. Indická vláda, aby projevila svou nelibost, odstranila bariéry, které zabraňovaly vjet náklaďákům s bombami do americké ambasády.

Washingtonu se také povedlo obnovit závody ve zbrojení. Více zisků pro vojensko-bezpečnostní komplex a méně bezpečnosti pro svět. Rusko, vyprovokované vojenskou agresivitou Washingtonu, oznámilo upgrade svých balistických jaderných střel za 700 miliard dolarů. I čínští vůdci dali na srozuměnou, že Čínu nezastrašilo washingtonské vměšování do čínské sféry vlivu. Čína vyvíjí zbraňové systémy, které učiní ohromné washingtonské investice do povrchové flotily zastaralou záležitostí.

Nedávno Pat Buchanan, sám pan Konvervativnost, přednesl názor, že Putin z Ruska reprezentuje tradiční americké hodnoty lépe než president Spojených států.

Buchanan na to poukázal. Je to Washington, nikoliv Moskva nebo Peking, kdo hrozí zemím, že je vybombarduje do doby kamenné, nutí letadla hlav států přistát a podrobuje je prohlídkám, a kdo odmítá ctít udělený politický azyl.

Samozřejmě, že Washington o sobě tvrdí, že je „výjimečný“ a „nepostradatelný“ a tudíž nad zákonem a morálkou, což nepěkně kontrastuje s Putinovým prohlášením, že „my se nevměšujeme do zájmů nikoho a nezkoušíme nikoho učit, jak má žít.“

Arogance Washingtonu Ameriku zneuctila. Jaké další poškození nám Washington uštědří příště?

Paul Craig Roberts

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  paulcraigroberts.org