Četní zpravodajští důstojníci zpochybnili tvrzení administrativy. Úvod: Mainstreamové zpravodajství je bezpochyby manipulováno k ospravedlnění války proti Sýrii. ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE. Syrští rebelové mají bezpochyby přístup k chemickým zbraním… a zjevně jich už v nedávné minulosti použili. Minulý týden ohlásila Associated Press:


[quote align="center" color="#999999"]

Zachycení syrští vojenští činitelé diskutující o útoku byli personálem nižší úrovně bez jakýchkoliv přímých vazeb spojujících tento útok k lidem kolem Asada nebo i k vyšším syrským velitelům, říkají tito činitelé.

A tak, ačkoliv v pondělí řekl ministr zahraničí John Kerry, že vazby mezi útokem a Asadovou vládou jsou „nepopiratelné“, tak američtí zpravodajští činitelé si nejsou jisti tím, že by podezřelý chemický útok byl veden z Asadových rozkazů, nebo ani zcela jisti, že ho provedly vládní síly, říkají tito činitelé.

***

Další možností, o níž tito činitelé doufají, že ji vyloučí: je to, že zásoby padly mimo vládní kontrolu a byly nasazeny rebely v nekalé snaze a během vypočítavého pokusu o zatažení Západu do války.[/quote]

Reuters uvedla:

[quote align="center" color="#999999"]

Zatímco Spojené státy hrozí útokem na Sýrii, USA a spojenecké zpravodajské služby se pořád ještě zkouší dopracovat k tomu, kdo nařídil útok jedovatým plynem na rebely držené sousedství u Damašku.

Žádné přímé vazby na prezidenta Bášara Asada nebo jeho vnitřní kruhy nebyly dosud veřejně předvedeny a určité americké zdroje říkají, že zpravodajští experti si nejsou jisti, zda syrský vůdce o útoku věděl, než byl proveden nebo zda o něm byl informován až posléze. [/quote]

A četní zpravodajští důstojníci opravdu říkají, že to nejspíš rebelové provedli ten útok z 21. srpna.

Např. Daily Caller hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Obamova administrativa selektivně zneužila zpravodajství k ospravedlnění vojenských úderů na Sýrii, řekli bývalí vojenští důstojníci s přístupem k původním zpravodajským zprávám, a to způsobem, který ještě dalece předčil to, z čeho kritici obviňovali, že dělala Bushova administrativa během kampaně za Iráckou válku v roce 2003.

Podle těchto důstojníků, kteří sloužili na vrcholných pozicích ve Spojených státech, v Británii, ve Francii, v Izraeli a v Jordánsku ta syrská vojenská komunikace odchycená proslulou izraelskou Jednotkou 8200 byla po zaznamenání překroucena tak, aby čtenáře vedla k naprosto opačnému závěru, než k němuž dospěla původní zpráva.

***

Tu překroucenou zprávu vypustila 24. srpna izraelská Channel 2 TV, pak magazín Focus v Německu, Times of Israel a nakonec The Cable ve Washingtonu DC.

Podle té překroucené zprávy provedla chemický útok 155. brigáda 4. obrněné divize Syrské armády, tedy elitní jednotka pod velením Mahera Asada, prezidentova bratra.

Avšak původní komunikace zachycená Jednotkou 8200 mezi velícím majorem raketových vojsk přidělených ke 155. Brigádě 4. Obrněné divize a generálním štábem ukazuje pravý opak.

Důstojník generálního štábu se ptal majora, zda on odpovídá za ten útok chemickými zbraněmi. Z tónu konverzace bylo jasné, že „syrský generální štáb v panice šílel, že snad 155. Brigáda provedla neautorizovaný útok při zjevné neposlušnosti k jejich instrukcím,“ říká tento bývalý důstojník.

Podle přepisu původní zprávy Jednotky 8200 major „vehementně popíral, že by odpálil jakoukoliv ze svých raket,“ a zval generální štáb, aby přijeli a ověřili, že všechny jeho zbraně jsou na místě.

Zpráva obsahuje na konci poznámku, že toho majora pak tři dny vyslýchala syrská rozvědka, než se vrátil k velení své jednotky. „Všechny ty zbraně přepočítali,“ uvádí zpráva.

***

Zpráva egyptského zpravodajství popisuje schůzku v Turecku mezi činiteli vojenského zpravodajství z Turecka a Kataru se syrskými rebely. Jeden z účastníků uvedl: „21. srpna dojde k události, která změní hru,“ ta „zavede USA do bombardovací kampaně,“ proti syrskému režimu.

Ten útok chemickými zbraněmi na oblast Moudhamiya pod kontrolou rebelů se odehrál 21. srpna. „Egyptské vojenské zpravodajství trvá na tom, že šlo o kombinovanou operaci Turecka, Kataru a rebelů pod falešnou vlajkou,“ říká zdroj s touto zprávou obeznámený.

(„Falešná vlajka“ je spiknutí k zahájení války, kterého vlády po celém světě využívaly už tisíce let.)

Agenti provokatéři jsou tak staří jako válčení samotné. Co by mohlo být v Sýrii lepšího než falešná vlajka zinscenovaná al Kaiídou a její frontou al Nusra k zatažení Spojených států do války? [/quote]

A 12 bývalých zpravodajských činitelů vysoké úrovně dnes napsalo Obamovi následující memorandum:

[quote align="center" color="#999999"]

Je nám líto, že vás informujeme o tom, že někteří z našich bývalých spolupracovníků nám kategoricky říkají, že v rozporu s tvrzeními vaší administrativy ty nejspolehlivější zpravodajské výsledky ukazují, že Bášar Asad NEODPOVÍDÁ za chemický incident, který 21. srpna zabil a zranil syrské civilisty, a že to ví i činitelé britského zpravodajství. Při psaní této krátké zprávy jsme se rozhodli vycházet z předpokladu, že jste nebyl plně informován, protože vaši poradci se rozhodli vám poskytnout příležitost k tomu, co je obecně známo jako „možnost věrohodného popření“.

***

Existuje rostoucí soustava důkazů z četných zdrojů na Středním východě – převážně spojených se syrskou opozicí a jejími přívrženci – které poskytují silně indiciemi podložené odůvodnění pro to, že chemický incident z 21. srpna byl předem plánovanou provokací syrské opozice a jejich saúdských a tureckých sponzorů. Cílem mělo být údajně vytvořit takový druh incidentu, který by přivedl Spojené státy do války.

Podle určitých zpráv byly kanystry obsahující chemickou látku dopraveny na předměstí Damašku, kde je otevřeli. Někteří lidé v bezprostřední blízkosti zemřeli; jiní byli zraněni.

Nevíme o žádných spolehlivých dokladech, že by do této oblasti byla vypálena syrská vojenská raketa schopná nést chemickou látku. Ve skutečnosti víme, že neexistují žádné spolehlivé fyzické doklady podporující tvrzení, že to byl výsledek útoku syrské vojenské jednotky s kvalifikací pro chemické zbraně.

Navíc jsme se dověděli, že 13. – 14. srpna 2013 Západem sponzorované opoziční síly v Turecku začaly dopředu s přípravou na velký náhlý vojenský nápor. Úvodní schůzky mezi vysokými veliteli opozičních vojsk a zpravodajskými činiteli Kataru, Turecka a USA se odehrály v upravených tureckých vojenských kasárnách v Antakya, v provincii Hatay, které se nyní využívají jako velitelské středisko a ústředí Svobodné syrské armády (FSA) a jejích zahraničních sponzorů.

Vyšší opoziční velitelé, kteří přišli z Istanbulu, poučili regionální velitele o nadcházející eskalaci bojů kvůli „vývoji, co změní běh války“, a který následně zavede do války USA bombardující Sýrii.

Schůzek ke koordinaci operací v Antakya se zúčastnili vedoucí turečtí, katarští a američtí zpravodajští činitelé právě tak jako hlavní velitelé syrské opozice a Syřanům řekli, že bombardování začne do několika dnů. Opozičním vůdcům nařídili, aby rychle připravili své síly k využití amerického bombardování k pochodu do Damašku a k odstranění vlády Bášara Asada.

Katarští a turečtí zpravodajští činitelé ujistili syrské regionální velitele, že na nadcházející ofenzivu dostanou spoustu zbraní. A ty dostali. Operace k distribuci zbraní, bezprecedentní ve svém rozsahu, začala ve všech táborech opozice 21. – 23. srpna. Zbraně byly distribuovány ze skladů kontrolovaných katarským a tureckým zpravodajstvím pod bedlivým dohledem amerických zpravodajských důstojníků.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  washingtonsblog.com