Erik Prince, vedoucí Prince Group, ve svém rozhovoru pro Daily Beast prozradil, jak je "soukromá" bezpečnostní agentura Blackwater hluboce propojena s CIA. Minulý měsíc upustili federální žalobci od obvinění personálu této soukromé bezpečnostní firmy z těžkého zločinu, neboť zjistili, že jednala na pokyn vlády Spojených státú. Po tříletém řízení odešla většina vedoucích pracovníků volně bez trestu, jen dva muži dostali ne více než podmínku, domácí vězení a pokutu 5 tisíc dolarů.


Prince zpravodajskému webu Daily Beast řekl: "Práce s CIA začala, když jsme poskytli specializované instruktory a zařízení, které agentura postrádala. … V následujících letech společnost virtuálně rozšířila CIA s tím, že byla stále více a častěji žádána o provádění nebezpečných akcí, které agentura buď nechtěla nebo nemohla konat na domácí půdě."

Zákonodárci nejprve uvěřili CIA, že se musela obrátit na cizí dodavatele, například na Blackwater, aby měla jistotu v plnění svého poslání, což uvedl jeden z kongresmanů. Avšak vztah byl mnohem užší, než si mysleli.

Spojené státy v roce 2005 navštívil jordánský král Abdulláh a při své návštěvě zamířil do ústředí Blackwateru. Jako dárek dostal dvě zbraně. Bylo na nich logo Blackwateru. Prý CIA požádala firmu, aby králi věnovala zbraně, neboť na dar pro něj zapomněla.

V roce 2008 při razii v ústředí Blackwateru zjistil Úřad pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny (ATF), že zbraně věnované Abdulláhovi byly registrovány na dva zaměstnance jako jejich majetek, bez dokumentů, a nyní jsou majetkem královské rodiny.

ATF také zjistil, že mnoho zbraní zakoupil Blackwater ilegálně. Některé z nich, třeba rumunské AK-47 a 17 Bushmaster AR 13s byly nezákonně upraveny a exportovány, také v rozporu se zákony, do jiných zemí.

Blackwater tvrdí, že ve všech případech pracovala jménem CIA. Všechny dokumenty obsahují svědectví CIA, svědčící o tom, že Blackwater předpokládala výcvik na zbraních. Jeden soudní doklad dokonce uvádí samotného "Erika P" jako důstojníka CIA.

CIA využívá v misích po celém světě Blackwater běžně. Dělo se tak podle psaných i nepsaných smluv a na neformální žádosti. CIA v mnoha případech využívala firmu bezplatně. Firma zase využívala důstojníky a agenty CIA, kteří operovali ve skrytých utajovaných úkolech. Blackwater byla určitým rozšířením CIA.

Prince podle svých vlastních slov poskytoval prostřednictvím této soukromé bezpečnostní firmy bezplatné služby z "vlastenecké povinnosti". Blackwatwer (nyní již přejmenovanou na Academi) prodal za 200 milionů dolarů. Podle něho prováděla Blackwater mnoho misí ohrožujících život.

Zdroj: russiatoday.ru, Překlad: outsidermedia.cz