Arménský premiér Nikol Pašiňan okomentoval v rozhovoru pro televizi Al Jazeera možnost rozmístit ruské mírové síly v Náhorním Karabachu, kde se nyní svádějí těžké boje s ázerbájdžánskou armádou. (Foto: Wikimedia)

Na otázku novináře, zda by chtěl vidět ruské mírové síly v regionu, Pašiňan odpověděl, že o tomto tématu lze mluvit nikoliv v rámci dvoustranného dialogu s Moskvou, ale v rámci Minské skupiny OBSE, která se snaží urovnat konflikt v Náhorním Karabachu, který trvá již přes třicet let. 

Jak připomněl arménský předseda vlády, Rusko je spolu s Francií a Spojenými státy spolupředsedou této skupiny. O rozmístění ruských mírových sil lze proto podle něj mluvit pouze v kontextu „globálního řešení“ konfliktu v Náhorním Karabachu.

„Rusko a Arménie pojí hluboká spolupráce v oblasti bezpečnosti, což zahrnuje i přítomnost ruské vojenské základny v Arménii. Máme konkrétní platné dohody a možná agenda našeho dialogu bude více rozmanitá,“ uvedl Pašiňan.

Arménský premiér vysvětlil, že postoj Jerevanu je založen na tom, že „Rusko je především spolupředsednická země v Minské skupině a činí všechny nutné kroky, aby byl vytvořen mír v regionu, a přispívá k urovnání v Karabachu“.