Teroristické útoky v Damašku pomocí sebevražedných atentátníků ukazují, že Západ a jeho arabští spojenci v Sýrii se rozhodli zopakovat "Salvadorský" scénář. Sýrie je zaplavena teroristy všeho druhu a "Al-Kaidu", která spáchala v této zemi několik velkých teroristických útoků, podporuje americká vláda. Tohle oznámil v červnu odstupující šéf Vojenské akademie, turecký admirál Tyurker Ertyurk. Dodal taky, že teroristické útoky v Damašku pomocí sebevražedných atentátníků ukazují, že Západ a jeho arabští spojenci v Sýrii se rozhodli zopakovat "Salvadorský" scénář a vsadit tak na teroristické skupiny a ne na opozici. Připomínáme, že destabilizaci Salvadoru pomoci sebevražedných atentátníků vedl John Negroponte, který se později stal americkým velvyslancem v Iráku a budoucí americký velvyslanec v Sýrii, Robert Ford.

Britský novinář Peter Oborne (The Daily Telegraph) potvrzuje, že nedávno USA a Británie zvýšily tajnou spolupráci s „Al-Kaidou“ ve společném boji proti syrské vládě. Ve svém článku „Syrská krize nás tlačí k nečekaným spojencům“ Oborne zdůraznil, že útoky, které se konaly v Damašku před Novým rokem, jsou typické pro „Al-Kaidu“ a velmi podobné těm, které tato teroristická organizace dříve spáchala v Iráku. Podle britského novináře radikálové z „Al-Kaidy,“ přijeli do Sýrie z Libye přes turecký „koridor“. Peter je přesvědčen, že „trojitá aliance“ Washingtonu, Londýnu, a „Al-Kaidy“ je pro Británii velmi nebezpečná.

Duchovní extremista Omar Al-Bakri, v současné době pobývající v Libanonu, přiznal v rozhovoru pro britský Daily Telegraph, že členové „Al Kaidy“ s podporou hnutí „Al Mustaqbal“, v čele s Saad al-Harírí, již infiltrovali syrské území z Libanonu. Na tiskové konferenci v Bagdádu irácký ministr zahraničí Hoshyar Zibarí potvrdil pravdivost informací o tom, že radikálové z „Al-Kaidy“ pronikly do Sýrie k páchání teroristických činů a pašování zbraní zpět přes iráckou hranici.Britský list The Guardian nedávno publikoval článek s názvem „Vojenský zásah v Sýrii bude mít katastrofální důsledky pro syrský lid“. Autor Sami Ramadani také poukazuje na vytvořené americké spojenectví s „Al-Kaidou“. USA a Turecko se za ropné peníze z Kataru a Saúdské Arábie aktivně podílejí na destabilizaci situace v Sýrii. Zatímco Hillary Clintonová vyzývá mezinárodní společenství k potřebě vojenského zásahu v Sýrii, CIA aktivně podporuje a připravuje bojovníky.

USA a jejich spojenci v NATO verbovaly vůdce teroristických organizací společně se zločinci z celého světa jako žoldáky a pak je cvičily ve speciálních táborech na tureckém a libanonském území. Člen pozorovatelské mise Ligy arabských států a agent irácké rozvědky, během svého pobytu v Homsu se velmi divil přítomnosti pákistánských, iráckých a afghánských žoldáků v zemi, když v některých z nich rozpoznal své věznitele v Iráku. Je důležité poznamenat, že po osvobození Homs, syrská vláda zajala více než sto žoldáků z arabských a dalších zemí, včetně velkého počtu francouzských legionářů.

Novinářka britského listu Sunday Times Hala Jaber věří, že pronikání náboženských extremistů a zahraničních bojovníků do Sýrie ze sousedních zemí vede k eskalaci násilí a nutí mezinárodní pozorovatelé pozastavit svou činnost v zemi. Hala Jaber, zdůrazňuje, že na volání saúdských šejků k překročení syrské hranice reagovaly desítky lidí z Libanonu, Tuniska, Alžírska, Saúdské Arábie, Libye, Egyptu, Jordánska a Kuvajtu. Víceméně všechny státy, které se snažily fanaticky vytvořit celosvětový islámský kalifát.

Britský The Times v lednu publikoval článek o tom, že Saúdská Arábie a Katar se dohodly na tajném financování syrské opozice pro nákup různých zbraní pro boj s vládou Bašára Asada. Tajné dohody mezi vládami Saúdské Arábie, Kataru a syrskou opozicí bylo dosaženo po setkání ministrů zahraničních věcí Ligy arabských států v Káhiře v lednu tohoto roku.

„Představitele Saúdské Arabie nabídly libovolnou pomoc“ – komentoval situaci v britských novinách zástupce syrské opozice. Dodal, že Turecko se také aktivně podílí na pomoci syrské opozici a dodávkách zbraní „rebelům“ ze strany syrsko-tureckých hranic.“Vidíme v Sýrii spoustu zbraní turecké výroby“, řekl Mehmet Ali Ediboglu, turecký poslanec z opoziční strany z provincie Hatay, která hraničí se Sýrii, v rozhovoru pro UAE The National. Ediboglu spolu s delegací z turecké republikánské lidové strany navštívil Sýrii v září 2011. Syrští představitelé ukázali delegaci nákladní auta se zbraněmi, které byly vyloženy na neobydleném ochranném pásmu mezi tureckými a syrskými hraničními přechody. Podle Syřanů zbraně dodávalo „Muslimské bratrstvo“, řekl turecký poslanec.

Izraelský web Debka, blízký k izraelské tajné službě Mossad, v srpnu 2011 oznámil, že NATO dodává přes Turecko syrské opozici přenosné systémy protivzdušné obrany, odpalovací zařízení protitankových raket, minomety a těžké kulomety. „Syrští Rebelové dostávali vojenský výcvik v Turecku“, tvrdí izraelský web.NATO a USA uspořádala kampaň pro nábor tisíců muslimských dobrovolníků z různých zemí, aby posílili syrské „povstalce“. Turecká armáda je trenérem a poskytuje jim bezpečný průjezd na turecko-syrské hranici.

Podle The Guardian, Saúdská Arábie je připravena poskytnout plnou finanční podporu militantům „svobodné syrské armády“, aby „přispívaly k masové dezerci mezi armádou a zvýšily tlak na režim Assada“.Rijád již projednal tyto ambiciózní plány s Washingtonem a dalšími arabskými zeměmi. Britský list, s odvoláním na nejmenované zdroje ve třech arabských zemích, tvrdí, že představa finanční podpory syrské opozice nepochází původně od Saúdů, ale od jejich arabských spojenců ničících syrský stát.

Podle The Guardian, z rozhovoru s úředníky ze tří arabských zemí, bylo jasné, že dodávky zbraní ze Saúdské Arábie a Kataru (včetně automatického granátometu a protitankových raket) začaly v polovině května. „Konečné rozhodnutí o převodu zbraní ze skladů v Turecku nebylo lehké, protože Ankara původně trvala na diplomatickém krytí ze strany arabských zemí a Spojených států“, řekli arabské zdroje The Guardian. Autoři zdůrazňují, že Turecko dalo povolení k vytvoření velitelského centra v Istanbulu, který koordinuje dodávky zbraní a konzultuje je s vedoucími vojenských jednotek na syrském území. Britští novináři na začátku června se sami staly svědky převodu zbraní v blízkosti tureckých hranic.Podle vlivného The New York Times, CIA už organizovaly dodávky zbraní a střeliva pro syrskou opozici.

Podle této publikace v jižním Turecku „pracuje“ tým zkušených důstojníků CIA, kteří pomáhají s dopravou vojenských dodávek přes turecko-syrské hranice. Jedním z článku dodávek zbraní pro „povstalce“ je pobočka syrského „Muslimského bratrstva“, píše autor Eric Schmitt. Automaty, granátomety a protitankové systémy pro syrskou opozici nakupuje Turecko, Saúdská Arábie a Katar. CIA na místě pomáhají k přepravě zboží na místo určení.

CIA také pomohla některým skupinám k vytvoření tajné služby a kontrarozvědky pro boj s Bašárem al-Assadem. Tato informace byla potvrzena reportérem Andrea Stone z The Huffington Post. Poznamenává, že CIA se nachází na jihu Turecka a již od března se radí s vládami Saúdské Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátů o spolupráci o dodávkách vojenských jednotek „Svobodné syrské armádě“. Mimo to, náměstek ministra Dělnické strany Turecka Bolant Esinoglu, tvrdí, že CIA rekrutovalo asi 6000 arabských, afghánských a tureckých žoldáků ke spáchání teroristických činů v Sýrii.

Aliance Spojených států a „Al-Kaidy“ vůbec nevadí bývalému agentovi CIA a výzkumnému pracovníkovi „Fondu na podporu demokracie“ Reuelovi Marc Gerechtovi, který píše v týdeníku The Wall Street Journal, že režim Assada by mohla zničit operace CIA, prováděná současně z Turecka, Jordánska a iráckého Kurdistánu. Podle něj malá skrytá operace CIA proti al-Assadovi nebude užitečná pro ty, kteří chtějí svrhnout režim v Sýrii. Gerecht zdůrazňuje, že „ve věci vojenské síly Asad závisí na alawitsko-šíitské menšině (cca 10-15% populace) a nemá dost lidí, aby potlačil vzpouru na několika frontách.

Zaměstnanec „Fondu na podporu demokracie“ říká, že je celkem snadné vynaložit společné úsilí pod vedením CIA a dodat do země protitankové, protiletadlové a protipěchotní zbraně přes nedostatečně střežené hraniční oblasti. Vzhledem k nedostatku lidských zdrojů a geografických rysů Sýrie – nízké hory, suché stepi a pouště, které pokrývají únikovou cestu – režim by byl svržen opozicí, pokud by měla dostatek palební síly.

Bývalý americký špion se domnívá, že operace na svrhnutí Assada nevyžaduje velké úsilí ze strany CIA, „Syrská operace by nebyla velká“. „Když CIA zvyšovala pomoc antisovětskému kontingentu v Afghánistánu v letech 1986-1987, ve Washingtonu i zahraničí se podílely na operaci asi dvě desítky lidí. Agresivní operace v Sýrii by možná vyžadovala aktivnější zapojení CIA, ale pravděpodobně by se netýkala více než 50 lidí, kteří by spolupracovali s tajnou policií spojenců.“

Svržení Assada, řekl Gerecht, je zjednodušené tím, že turecký premiér porušil všechny vazby s Assadem a Jordánsko, které má nejužší vazby s USA v arabském světě, je také naladěno proti Damašku. Kromě toho, jak navrhl bývalý agent CIA, by irácký Kurdistán dal CIA a USA svobodu jednání výměnou za americkou podporu Kurdů v jakýchkoli sporech s Bagdádem a Teheránem.

Překlad: jinezpravy.blogspot.cz

Zdroj: km.ru

]]>