Muž tmavé pleti ze státu Arizona a další čtyři cestující podali společnou žalobu na American Airlines za rasovou diskriminaci poté, co byl Afroameričan vyloučen z letu, uvádí televizní kanál NBC News. (Foto: Wallpaper Fare)

Podle údajů televizního kanálu došlo k incidentu 31. května na lince Los Angeles – Phoenix, kdy se Afroameričan Elgin Banks během přípravy k letu „zdvořile zeptal, zda jsou všechna sedadla v letadle obsazena a zda by mohl změnit své místo, pokud jsou volná místa“.

Na jeho žádost mu bylo odpovězeno, že si může vyměnit místo, až všichni cestující nastoupí do letadla. Podle údajů v žalobě si mohlo několik bílých cestujících změnit místo a Banks se obrátil k letušce s otázkou, zda by si nemohl přesednout blíže k předním řadám.

„Letuška agresivním a urážlivě-zastrašujícím tónem odpověděla: ,Pane, ustupte dozadu‘,“ cituje televizní stanice výňatek ze žaloby.

V žalobě se uvádí, že Banks proti tomu nic nenamítal a poznamenal, že pouze požádal o místo blíže k předním řadám, a poté udělal, co mu bylo řečeno. O něco později k němu přišli pracovníci ochrany a prohlásili, že musí opustit letadlo.

Cestující, kteří seděli vedle, začali protestovat a prohlašovali, že neudělal nic špatného, ale Banks i ti cestující, kteří se ho zastávali, byli vyvedeni z letadla.

V důsledku toho Elgin Banks a další čtyři cestující podali proti letecké společnosti žalobu za projev rasové diskriminace.

Zástupci American Airlines v komentáři k incidentu uvedli, že Banks požadoval, aby byl posazen do obchodní třídy, na což mu bylo odpovězeno, že to není možné, a byl požádán, aby zůstal na místě.

„Jakákoliv diskriminace je nepřijatelná a neodpovídá našim hodnotám, a proto jsme zahájili vyšetřování. Tímto incidentem se i nadále zabýváme, ale domníváme se, že obvinění ne zcela a nepřesně odrážejí to, co se stalo,“ cituje televizní kanál společnost American Airlines.

Zdroj:  nbcnews.com