V Rusku vyvíjejí jedinečnou odstřelovací pušku DXL-5, která bude schopna zasáhnout cíle v maximálním dosahu sedmi kilometrů, řekl během interview pro Sputnik Vladislav Lobajev, generální ředitel společnosti Lobaev Arms. (Foto: NI.org)

V současné chvíli je puškou s nejdelším dostřelem (také vyráběnou společností Lobaev Arms) puška Sumrak, která zasahuje cíle na vzdálenost dva a půl kilometru při jisté střelbě a 4,2 km při rekordní.

„Nyní pracujeme na pušce a nábojích s rekordním dosahem šesti až sedmi kilometrů a při jisté střelbě na tři kilometry. Předběžný název projektu je DXL-5, k tomuto druhu patří takové naše produkty jako DXL-4 Sevastopol a DXL-3 Vozmezdije. Na světovém trhu s odstřelovačskými zbraněmi dosud nebyly pušky s takovým dosahem,“ řekl Lobajev.

Podle jeho slov puška dostane nové náboje, které obsahují několik technologických inovací umožňujících střelbu na takovou vzdálenost.

„Nové náboje pro tuto pušku jsou zcela novým průlomovým výrobkem, který se bude odlišovat větší velikostí a počáteční rychlostí od kulek, které jsme používali dříve. Z tohoto důvodu bych nechtěl zveřejňovat všechny podrobnosti o ráži a další detaily,“ dodal generální ředitel společnosti Lobaev Arms.

V rozhovoru o termínu vytvoření této pušky vyjádřil naději, že DXL-5 bude hotova začátkem roku 2021, ale poznamenal, že vzhledem k problémům způsobeným pandemií koronaviru je nyní těžké určit přesná data.

Dříve portál The National Interest psal o „neobvyklém“ ruském kalibru náboje, který je určen pro velkoplošné odstřelovací pušky. Zvláštností je jeho ráže, která činí 12,7 x 55 mm.

Časopis charakterizoval tuto munici jako „jednu z nejpodivnějších mezi aktivně používanými“.

„Silné, ale krátké tělo je nanejvýš vhodné pro odpalování těžkých kulek létajících při nízké rychlosti, což činí náboje tohoto kalibru užitečnými pro zasažení různých zvláštních cílů,“ uvádí publikace.

Náboje této ráže jsou určeny k zasažení nepřítele v moderní neprůstřelné vestě, kterou nelze prostřelit municí ráže 9 x 39 mm.

Zdroj: snews.com a  nationalinterest.org