Bývalý poradce Pentagonu tvrdí, že nejpravděpodobnějšími viníky výbuchů plynovodu Nord Stream jsou Spojené státy a Velká Británie a že útok byl proveden proto, aby se Německo nezapojilo do války na Ukrajině. (Foto: Youtube / Fox News)

Plukovník americké armády ve výslužbě Douglas Macgregor to uvedl během vystoupení v podcastu Judging Freedom.

Macgregor uvedl, že vylučovací proces vylučuje Německo, protože je z hlediska energetické bezpečnosti závislé na Nord Streamu, a zároveň Rusku neprospělo, že sabotovalo svou vlastní infrastrukturu.

„Zničili by Rusové svůj vlastní plynovod? 40 procent ruského hrubého národního produktu nebo hrubého domácího produktu tvoří zahraniční měna, která přichází do země na nákup zemního plynu, ropy, uhlí atd. Takže Rusové to neudělali. Představa, že to udělali, je podle mě absurdní,“ řekl Macgregor.

S odkazem na nechvalně proslulý smazaný tweet polského europoslance Radoslawa Sikorského, v němž napsal: „Děkujeme, USA,“ Macgregor poznamenal: „Kdo další by v tom mohl mít prsty? No, Poláci jsou z toho zřejmě velmi nadšení.“

S odvoláním na zprávy, podle nichž bylo v obou explozích zjištěno více než 500 kg TNT, však bývalý poradce Pentagonu naznačil, že útok byly schopny provést pouze Spojené státy a britské královské námořnictvo.

„Pak se musíte podívat na to, kdo jsou státní aktéři, kteří mají schopnost to udělat. A to znamená královské námořnictvo, speciální operace námořnictva Spojených států,“ řekl Macgregor.

„Myslím, že je to celkem jasné. Víme, že byly použity tisíce kilogramů TNT, protože tato potrubí jsou nesmírně robustní. Kolem různých kovových slitin máte několik centimetrů betonu, kterým se zemní plyn pohybuje. Takže to není něco, co byste mohli jednoduše shodit granát na konec rybářského vedení a narušit ho. To znamená, že to vyžaduje určitou míru sofistikovanosti,“ dodal.

Macgregor vyslovil domněnku, že motivem útoků bylo zabránit Německu, aby se po zahájení války na Ukrajině Berlín vykašlal na „vyvolání dojmu, že s touto zástupnou válkou na Ukrajině již nehodlá souhlasit“.

„Zdráhám se říci ‚víme, že to musel být Washington‘. Nemohu to říci, protože to prostě nevíme. Ale je zcela jasné, že jsme Berlínu uzavřeli možnosti. Berlín se od tohoto spojenectví vzdaloval. [Kancléř] Olaf Scholz řekl: ‚Nepošlu už žádné vybavení, nepošlu žádné tanky‘. Teď je v úzkých, protože Spojené státy ho prostě připravily o možnost vycouvat. Kdo mu bude dodávat plyn a ropu a uhlí a všechno ostatní, když se vykoupí? Kam se teď obrátí? A nezapomeňte, že Němci, kteří doma čelí strašlivým následkům, odmítají znovu spustit jaderné elektrárny,“ řekl bývalý úředník.

Jak jsme již dříve informovali, CIA varovala Německo před možnými útoky na plynovody v Baltském moři několik týdnů předtím, než se staly terčem útoků plynovody Nord Stream 1 a 2.

Joe Biden i náměstkyně ministra zahraničí pro politické záležitosti Victoria Nulandová ujišťovali, že Nord Stream 2 nebude moci být provozován, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu.

* * *

Zdroj: summit.new