Čína ve středu vydala nejvyšší varování před tropickou cyklónou, protože tajfun Muifa se blíží k Šanghaji a největší asijské přístavy jsou v klidu. (Foto: Twitter)

Čínské státní sdělovací prostředky uvedly, že Muifa by měl ve středu dorazit na pevninu mezi městy Wenling a Čou-šan, kde se spustí přívalové deště, silný vítr a pobřeží budou bičovat mohutné vlny. Mezi zasažené oblasti patří kritické obchodní zóny pro globální dodavatelské řetězce.

Přístavy Šanghaj a Ningbo-Zhoushan se nacházejí v přímé dráze bouře. Dvojice přístavních měst patří k největším v Asii a na světě v překládání nákladu a jsou v klidu, protože se ve středu očekávají vlny o výšce až 5 metrů.

Americké Společné středisko pro varování před tajfuny uvedlo, že v příštích 12 hodinách se očekávají nárazy větru přesahující 100 km/h, jak se bude blížit k Šanghaji.

Podle státních médií vydala Čína ve středu poprvé v tomto roce varování před tajfunem nejvyššího stupně.

Kromě narušení lodní dopravy byly na středu zrušeny všechny lety v regionu, uvedla platforma pro letové údaje Variflight pro agenturu Reuters.

Analytik společnosti Bloomberg Intelligence Steven Lam uvedl, že bouře může v pobřežních oblastech východní Číny způsobit škody za téměř miliardu dolarů.

Zdroj: bloomberg.com