Hvězda WNBA a americká občanka Brittney Grinerová byla odsouzena k devíti letům v ruské vězeňské kolonii poté, co byla odsouzena za obvinění související s „pašováním drog“, když byla před půl rokem přistižena při vstupu na moskevské letiště s vapkami Cannabis, informuje agentura Interfax. (Foto: Youtube)

Deník The New York Times k tomu potvrzuje: „Ruský soud ve čtvrtek uznal americkou basketbalovou hvězdu Brittney Grinerovou vinnou z pokusu o pašování nelegálních drog do Ruska a odsoudil ji k devíti letům v trestanecké kolonii, jak uvedli její právníci. Rozsudek ukončil ostře sledovaný proces, který z ní podle jejích příznivců udělal pěšáka v napjatém geopolitickém střetu kvůli válce na Ukrajině.“

Její tým obhájců rychle udeřil na přísný trest, který je jen o rok nižší než maximální možný desetiletý trest, jako na „naprosto nepřiměřený“ – s tím, že „určitě podáme odvolání“.

To také poslouží k většímu politickému tlaku na Bidenovu administrativu, aby jednala, protože možný scénář výměny vězňů s Moskvou je v poslední době předmětem velkých spekulací a kontroverzí.


U soudu u Moskvy ve čtvrtek končí závěrečné řeči v případu hvězdy WNBA Brittney Grinerové, která byla přistižena při průjezdu moskevským letištěm s náboji marihuany a ruská prokuratura pro ni požaduje přísný trest, když podle agentury AP žádá soudce o uložení trestu devět a půl roku.

Téměř šest měsíců po jejím zatčení, což odpovídá i tomu, jak dlouho trvá ruská válka na Ukrajině (její zadržení začalo několik dní před invazí 24. února), se soudní řízení blíží ke konci. V případě odsouzení jí hrozí maximálně deset let, státní zástupce tedy žádá téměř plnou výši trestu jen těsně pod touto hranicí.

Grinerová již dříve uzavřela dohodu o vině a trestu, a to i poté, co USA posoudily její status jako „nelegálně zadržený“ – což je ironie osudu, a od té doby se ona i její právní tým soustředí na zdůrazňování, že u sebe „neúmyslně“ a nechtěně měla vapové kartuše pro účely léčby marihuanou.

Agentura Associated Press poznamenává, že „ačkoli se odsouzení zdá být téměř jisté, vzhledem k tomu, že ruské soudy zřídkakdy osvobozují obžalované a Grinerová přiznala, že měla ve svém zavazadle vape kazety s konopným olejem, mají soudci značnou volnost při vynášení rozsudků“.

Stále existuje možnost, že by se v případě odsouzení nemusela dočkat nástupu trestu odnětí svobody, vzhledem k tomu, že jak americký ministr zahraničí Antony Blinken, tak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přiznali, že spolu nedávno poprvé hovořili během války na Ukrajině, a to v rámci probíhajících jednání o možné výměně zajatců.

Jak poznamenal deník The Guardian, nedávno navrhovaná výměna Grinerové a dalšího zadržovaného Američana Paula Whelana vyvolala v některých koutech americké vlády, zejména na ministerstvu spravedlnosti, i mezi americkou veřejností skepsi a hněv…

Mnozí si kladli otázku: stojí za to vyměnit dva neprávem zadržované Američany za obchodníka se zbraněmi, kterému se přezdívá „obchodník se smrtí“? Jiní se ptají, zda by součástí dohody neměl být i Marc Fogel, „druhý Američan“ uvězněný v Rusku poté, co se loni pokusil vstoupit do země s půl uncí lékařské marihuany. Další se ptají, zda výměna nepodnítí další únosy rukojmích. A co několik set tisíc Američanů, kteří jsou v tuzemsku nadále zatýkáni kvůli obviněním souvisejícím s marihuanou?

Další ironií a rýsující se potíží z hlediska optiky je, že Grinerová od roku 2020 vyzvala k úplnému odstranění americké hymny z hraní před zápasy WNBA.

Na protest proti rasismu také dlouhodobě odmítá stát nebo vyjít na hřiště při hraní hymny, za což si vysloužila ostrou kritiku od republikánských představitelů Kongresu, ale v některých případech i od jiných sportovců.

Pokud jde o Grinerovou, ve čtvrtek soudu řekla: „Udělala jsem čestnou chybu a doufám, že svým rozhodnutím neukončíte můj život tady.“

Zdroj: theguardian.com