Společnost Google sleduje pohyb a aktivity uživatelů smartphonů se systémem Android, i když mají telefon nastavený v leteckém režimu. (Foto: Youtube)

Její sledovací technologie zaznamenává časy, kdy se uživatelé pohybují z jednoho místa na druhé, a dokonce dokáže zjistit, kdy nastupují do auta a vystupují z něj.

Objev učinil Brett Larson z Fox News, který v reportáži pro pořad Tucker Carlson Tonight provedl experiment s použitím dvou telefonů se systémem Android, které nebyly připojeny k internetu ani k žádné datové síti.

Oba postrádaly SIM karty a wi-fi připojení, přičemž jeden z nich byl po dobu testu, během něhož se Larson pouze procházel po Washingtonu D.C. a během několika hodin navštívil několik pamětihodností, nastaven na letový režim.

Zjistil, že chytrý telefon, který nebyl v letovém režimu, zaznamenal údaje pro 121 přesných míst a 130 činností, jako je chůze, stání na místě a vystupování z vozidla.

Nejpřekvapivější však bylo, že „telefon s aktivovaným leteckým režimem ve skutečnosti zaznamenal více míst a činností než druhý telefon“, tvrdí Larson, ačkoli přesná čísla neuvedl.

Larsonovo zjištění odhaluje, že naše telefony o nás neustále shromažďují data, i když podnikáme kroky, které mají shromažďování těchto dat zabránit.

Letový režim má smartphonům (a tabletům) zakázat vysílání radiofrekvenčních signálů, což by jim mělo zabránit v odesílání a přijímání telefonních, Bluetooth a wi-fi signálů.

Zdá se však, že telefon, který Larson testoval, pokračoval v zaznamenávání dat (pravděpodobně dat GPS), i když byl v letovém režimu.

A po vypnutí leteckého režimu se pak nasbíraná data přenášela do Googlu, což má za následek, že někteří lidé jsou znepokojeni.

„Tohle je ve skutečnosti VÍCE znepokojující, než jsem si myslel. Chci, aby to nějak přestalo. Existuje nějaký způsob? Nějaká verze Androidu, která to nedělá?“ uvedl jeden z přispěvatelů na stránce Android Reddit, kde bylo zveřejněno video s Larsonovou reportáží.

Zdroj: thesun.co.uk