Vědci z biologické stanice Moskevské státní univerzity v Bílém moři nedávno zaznamenali neobvyklý jev: modré osvětlení ve sněhu. (Foto: Facebook)

Mikrobioložka Věra Jemeljaněnko v komentáři pro National Geographic vysvětlila, co by se za takovým jevem mohlo skrývat.

Věra Jemeljaněnko byla na procházce s jedním ze svých kolegů, když uviděli na sněhových valech nezvyklou září. Jemeljaněnko vzala hrst sněhu a trochu ho zmáčkla, aby viděla, jak se záře ještě více rozjasnila.

Poté pozvala svého kolegu a fotografa stanice Alexandra Semjonova, aby záhadná světla nafotil. Ten fotografie malebného fenoménu později sdílel na Facebooku.

Na fotkách zveřejněných online záře připomíná vánoční osvětlení ukryté ve sněhu. Pokud se pokusíte uplácat sněhovou kouli ve svých rukou, záře zesílí. Jemeljaněnko vzala vzorky do laboratoře a umístila je pod mikroskop.

Ukázalo se, že záře pochází z tzv. copepodů – podtřídy korýšů, kteří jsou důležitou složkou zooplanktonu moří a kontinentálních vodních ploch. Typicky je většina veslonožců velká mezi jedním až deseti milimetry. V tomto konkrétním případě mluvíme o veslonožci druhu Metridia longa.

Podle Ksenii Kosobokovové, expertky na arktický mořský zooplankton z Ruské akademie věd v Moskvě, byli tito stejnonožci chyceni silným proudem a promyti trhlinami v ledu a sněhu. Ale proč zářily?

Odborníci tvrdí, že záře vzniká díky mechanismu bioluminiscence. To je jev, kdy v organismech mořského života dochází k chemické reakci, kdy se látka zvaná luciferin oxiduje a vede k modrému světlu.

Vědci se domnívají, že Metridia a další copepods používají bioluminiscenci jako obranu.

„Jedna myšlenka je, že světlo by mohlo vyděsit predátory a způsobit, že vyplivnou veslonožku nebo je rozptýlí na dostatečně dlouhou dobu, aby mohla veslonožka uniknout,“ říká Todd Oakley, profesor evoluční ekologie a mořské biologie na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře.

Daily Mail dodává , že zářící sníh na biologické stanici za polárním kruhem nebyl k vidění téměř od jejího založení – tedy více než 80 let.

„Nikdy neočekáváte, že budete mít přímo pod nosem krásu, o které jste netušili, že může existovat,“ řekl Alexandr Semjonov.