Kandidát na budoucího ministra zdravotnictví Vlastimil Válek dále bojuje za zachování PCR testů k prokázání bezinfekčnosti, dnes také uvedl, že by se společnost neměla rozdělovat kvůli očkování. (Foto: Youtube)

Válek dnes uvedl, že PCR test ručí, že člověk nějakou dobu nemůže ohrozit své příbuzné. Podle něj je také potřeba dávat společnost dohromady, nikoliv situaci takto hrotit.

„Jsme přesvědčení, že PCR test ručí po nějakou dobu za to, že nemůžeme ohrozit své příbuzné. Není to ale o tom, že já bych se nemohl nakazit, zvyšuji tím nicméně pravděpodobnost, že nenakazím své okolí. Myslíme si, že je potřeba dávat společnost dohromady, ne ji rozdělovat. Je zbytečné kvůli něčemu, co chrání mé okolí, to takhle hrotit,“ uvedl dnes k uznávání PCR testů.

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera informovali o zavedení takzvaného bavorského modelu, kdy by k prokázání bezinfekčnosti sloužilo pouze očkování nebo prodělání nemoci covid-19.

Budoucí ministr zdravotnictví Válek však dnes po jednání s Vojtěchem uvedl, že nejde o bavorský ani rakouský model.

„Zjistili jsme, že se nejedná o bavorský ani rakouský model, ale o český model,” uvedl Válek.

„Je potřeba jasně a pravdivě říkat fakta. Cílem každého z nás je po dvou letech zažít normální vánoční svátky, být v klidu doma a po Novém roce vstupovat do bezpečného státu,“ dodal Válek a apeloval také na nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorech.