Slovenským hokejem před nedávnem otřásla smrt mladého a nadějného hokejisty Borise Sádeckého. Během zápasu se skácel na led a později lékaři konstatovali zápal srdcového svalu. (Foto: Youtube)

Jeho rodina s přítelkyní reagovala na spekulace, že příčinou může být očkování proti covidu-19.

Čtyřiadvacetiletý hokejista IClinic Bratislava Capitals se 29. října během utkání v Rakousku skácel na led. O několik dní později pak přišla smutná zpráva – Sádecký zemřel.

„Při poskytování první pomoci trvalo určitou dobu, než se podařilo obnovit činnost jeho srdce. Byl převezen do nemocnice v Dornbirnu, kde ve stabilizovaném stavu v umělém spánku byla provedena první vyšetření. Jelikož neumožnily vyvodit jednoznačné závěry, byl vrtulníkem převezen do nemocnice v Innsbrucku na specializované pracoviště srdečně-cévní medicíny. Další vyšetření pokračovala a různé teoretické příčiny této nešťastné události se postupně vylučovaly,“ napsala rodina na Facebook.

Až několik opakovaných vyšetření prokázalo, že Boris Sádecký měl v den kolapsu lehký zápal srdcového svalu. „Tak lehký a nevýrazný, že ani sám nevěděl, že něco s jeho srdcem není v pořádku,“ uvádí rodina.

Srdcový zápal nejspíše způsobil zástavu srdce. Co ale způsobilo onen zápal, zůstává záhadou. Lékaři vyloučili nákazu covidem-19.

Hokejista ale byl očkován proti koronaviru a v minulosti bylo potvrzeno, že v ojedinělých případech mohou některé vakcíny způsobovat srdeční problémy.

„Obraceli jste se na nás s různými otázkami, a kromě otázek, co se vlastně stalo, to byly také otázky na aktuální téma: covid-19,“ sdělila rodina.

„Můžeme potvrdit, že lékaři u Borise covid-19 vyloučili. Zároveň všechny úvahy na téma očkování jsou jen prázdné spekulace a dovolujeme si s pokorou požádat, aby se nešířily. Je důležité, aby se šířilo životní poselství našeho Borise,“ dodala.

Zdroj: snews.com