Hnutí Taliban, které převzalo moc v Afghánistánu do svých rukou, vyhlásilo všeobecnou amnestii pro afghánské vůdce a vyzvalo k „návratu ke starému životu“. (Foto: Youtube)

Zároveň Taliban zveřejnil soubor nových pravidel a pozvání jménem Islámského emirátu Afghánistán pro odborníky z celého světa.

V dokumentu jsou uvedeny body, které mají světovému společenství ukázat, že Tálibán nejsou divoši z jeskyně, i když ukončili sekulární vládu.

Je zakázáno pěstovat mák a další rostliny, z nichž lze vyrábět drogy, a také obchodovat s drogami nebo podporovat jejich prodej. Taková činnost se nyní trestá smrtí (90 % světové produkce opia pochází z afghánské půdy).

Krevní pomsta je zakázána. Od nynějška budou všechny spory rozhodovat výhradně islámské (náboženské) soudy šaría. Jiný legitimní způsob řešení sporů neexistuje (takové soudy fungují v mnoha muslimských zemích).

Věštění, čarodějnictví, konspirace, milostná kouzla, věštění a mnohobožství na hrobech budou přísně trestány.

Bacha-bazi (druh sexuálního otroctví a dětské prostituce, při níž předpubertální chlapci předvádějí erotické tance v ženské podobě před klienty, kteří si mohou účinkujícího také „koupit“ k sexuálnímu uspokojení) je zakázána. Nyní se trestá smrtí.

Veškeré činnosti spojené s úroky jsou zakázány a všechny související dluhy jsou zrušeny.

Ženy mohou vycházet z domu bez doprovodu, ale nošení hidžábu je povinné.

Do Afghánistánu jsou zváni inženýři, lékaři a další odborníci z celého světa, aby pomohli s obnovou země. Mají zaručenou jistotu a vysokou mzdu.

Mluvčí Talibanu navíc médiím řekl, že ženy by měly být přítomny ve vládě, včetně vládních a obecních struktur. Vše však musí být v souladu s právem šaría.

Je třeba poznamenat, že afghánský televizní kanál „Tolo News“ pokračoval ve vysílání s moderátorkami. Tálibán proti tomu nic nenamítal, protože podle práva šaría si ženy nemusí zakrývat obličej ani ruce.

Zdroj: topcor.ru