Aféra „kompro na Rakušana“ dostala nový zvrat. Poté, co předseda hnutí STAN obvinil premiéra Andreje Babiše (ANO), že ho nechal sledovat, předseda vlády zjistil, že si „složku“ na Víta Rakušana ve skutečnosti dělali Piráti. (Foto: Twitter)

Rakušan ve středu informoval, že se obrátil na příslušné státní instituce z obav ze sledování. Odkazoval přitom na vlastní zdroje z řad bývalých policistů i server Neovlivní.cz.

„Zadání znělo, najděte něco na Rakušana. Šéf ho skutečně nesnáší,” uvedl údajně serveru pod podmínkou anonymity jeden ze spolupracovníků premiéra.

Babiš zpočátku v komentáři pro MF DNES odmítl, že by Rakušana nechal sledovat. Šéfa opozičního hnutí obvinil ze lži.

„Je to zoufalá snaha za pomoci anonymních zdrojů a spřízněných medií nahnat si preference. Pan Rakušan podobné bludy říká často. To už není ani vtipné. To už je jenom zoufalé,“ uvedl.

Nyní premiér na svém Twitteru oznámil, že kompromitující materiály na členy hnutí STAN sháněli ve skutečnosti jejich koaliční partneři Piráti. Cílem bylo zajistit, aby vznikl mechanismus, který by řešil možné aféry „skutečných či fiktivních korupčních kauz“. Informace Babiš zjistil z online fóra Pirátů.

„Pro tyto účely bude analytickým týmem Poslaneckého klubu Pirátů ve spolupráci s krajskými sdruženími dopracovaná detailní reputační analýza identifikovaných osob hnutí STAN. V situaci, kdy se objeví např. skutečná či fiktivní korupční kauza, která může ohrožovat spolupráci na jakékoliv úrovni, bude pro tyto účely vytvořen mechanismus následného řešení,“ vložil v červenci text zakládající člen a jednatel pirátského Republikového výboru Dalibor Záhora.

Tak to vypadá, že složku na Víta Rakušana si dělala sama Pirátská strana v čele s Ivanem Bartošem. Pane Rakušane, možná byste měl rychle utíkat na policii,“ glosoval Babiš.

Předmět pirátského fóra se týkal nesouhlasu s nominací hejtmanem Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a europoslance STAN Stanislava Polčáka do vládního týmu.

„Pánové Půta a Polčák asi budou dle hlasování kvůli takové „reputační analýze“ vyřazeni, tak Vám držím palce, abyste nedopadl stejně,“ vzkázal Babiš Rakušanovi.

Za zmínku stojí, že nad stížnostmi Rakušana se podivoval například i bývalý šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Sledovali mě a odposlouchávali nejméně polovinu mého profesního života. Je to hnusné, ale když tu práci člověk chce dělat, musí s tím počítat. Smál jsem se jim, protože jsem si byl jist, že nic nemravného nemohou najít. Kdybych se bál opaku, asi bych dopředu své obavy avizoval,“ napsal na Twitter Kalousek.

Šéf PR agentury Ondřej Fér na Twitteru napsal, že shánění kompromitujících materiálů je běžnou součástí politiky.„K morálnímu rozhořčení nad akcí ‚najděte mi něco na Rakušana‘ bych jenom poznamenal, že hledání něčeho na někoho je běžná součást politiky asi tak od dob Ninive,“ napsal na Twitter.

„Piráti, 4 roky platí a provozují ‚analytický tým‘, což je synonymem partičky placených lidí, kteří celé dny hledají kompro na Babiše. Ti stejní Piráti a teď i Stan běží za Slonkovou a Kubíkem, aby napsali, že někdo dělá to samé tentokrát na ně. A Seznam to samozřejmě rád vydá…“ uvedl další diskutující.

To, že se Rakušan a hnutí STAN střelili do vlastní nohy, míní i redaktor portálu INFO.cz Honza Palička.„Tohle už není ani obyčejné naběhnutí si na vidle, ale akrobaticky naběhnutí s rozběhem a trojným saltem s pěti vruty. Babiš nemusí nic dělat, krom Prchala a spol by měl zaplatit i tem piratskejm PR geniům. Vlastně hlavně jim,“ napsal na Twitter.

Zdroj: snews.com