Naftogaz očekává zhroucení po zastavení tranzitu ruského plynu, napsal bývalý poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny Alexej Žuravko na Facebooku s odkazem na svůj zdroj v plynárenské společnosti. (Foto: Wikipedia)

Podle politika „odborníci jsou jednoduše šokováni tím, co by se mohlo stát letos v zimě“, v ústřední kanceláři Naftogazu existuje nepořádek a struktura samotná se změnila na „pračku špinavých peněz“.

Kromě toho podle Žuravka nejsou informace o uložení 17 miliard kubických metrů plynu do ukrajinských úložišť pravdivé. Vedení Naftogazu, podle něj, doufá, že Evropa přinutí Rusko, aby udrželo tranzit plynu přes Ukrajinu.

„Pokud Rusko přesto odmítne tranzit plynu a my alespoň začneme požadovat nějaký plyn  z Evropy, tak nám Evropa tento plyn nedá. Protože jbude mít sama katastrofický nedostatek plynu,“ citoval Žuravko zdroj z Naftogazu.

Bývalý poslanec poznamenal, že v důsledku toho bude palivo příliš drahé, a 16 ukrajinských měst, včetně Oděsy, Chersonu, Nikolaeva, Záporoží a Mariupolu, budou bez dodávky plynu.

Stávající smlouvy na dodávku a tranzit ruského plynu přes Ukrajinu vyprší na konci roku 2019 a doposud neexistuje žádná jistota ohledně jejich budoucnosti.

O otázce nové dohody se diskutuje na tripartitních jednáních Ruska, Ukrajiny a Evropské komise, která se konala v lednu. EU vyzvala strany k podpisu nové desetileté smlouvy. Rovněž bylo vysloveno stanovisko, že objemy tranzitu by měly být atraktivní, a to i pro investory, kteří se podílejí na modernizaci ukrajinského systému přepravy plynu.

Moskva zase suše konstatovala, že smlouva by měla být pro Rusko komerčně zajímavá.

Nové kolo tripartitních rozhovorů je naplánováno na polovinu září.