Obrovská stehenní kost dinosaura-sauropoda byla nalezena během vykopávkových prací v departementu Charente v západní Francii. (Foto: Musée d’Angoulême)

„Deset let po objevení první kosti učinili archeologové druhý nález: kost dlouhou téměř dva metry a vážící 500 kg,“ uvádí se ve zprávě na webových stránkách rady departementu.

​Podle paleontologů mohl ještěr – majitel takového stehna dosahovat délky 8 metrů a vážit více než čtyři tuny. Jeho stáří je odhadováno na 140 milionů let.


Foto: Musée d’Angoulême

Kromě stehenní kosti objevili archeologové ve stejný den také velkou část pánve, která zřejmě patřila témuž jedinci.

Televizní kanál BFMTV uvádí, že k úplnému vytažení ostatků ze země bude třeba minimálně deseti dnů. Kosti jsou ve vynikajícím stavu.

V roce 2010 již byla stejně velká stehenní kost  nalezena na místě výkopu v oblasti obce Arzhak-Charente.

Dříve společná americko-čínská výzkumná skupina oznámila, že se jí ve východní provincii Číny Ťiang-su podařilo najít čtyři fosilní stopy dinosaura. Stopy jsou staré téměř 100 milionů let. Informovala o tom agentura Sin-chua. Podle odborníků mohou stopy, které se nacházejí v malebné oblasti na hoře ve městě Xinyi, pomoct ve studiu otázky rozložení a evoluce skupin čínských dinosaurů patřících do spodní epochy období křídy.

Zdroj:  leparisien.fr