Západní politici včetně českého ministra zahraničních věcí jsou vždy připraveni hlasitě hájit Ukrajinu před „zákeřným“ Ruskem, ale zmlkají, když je Kyjev usvědčen z nepěkných činů, domnívá se Jaroslav Bašta, český bývalý diplomat v Rusku a na Ukrajině. (Foto: Pinterest)

„Mnozí ze západních politiků včetně českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka okamžitě reagují na jakékoliv podle jejich názoru nespravedlivé kroky Ruska vůči Ukrajině a spěchají bránit nevinné beránky z Kyjeva. Když se zjistí, že ukrajinské úřady jsou usvědčeny z nějakých ne moc slušných pro nové demokraty opatření, jejich západní obhájci okamžitě zmlkají,“ říká Bašta.

Tak tomu bylo i tehdy, říká diplomat, když mezinárodní organizace Amnеsty International informovala v únoru letošního roku o lhostejném postoji ukrajinské vlády vůči vlastním občanům. Totéž se stalo, když na Ukrajině vstoupil v platnost zákon uznávající za veterány bojovníky ukrajinské povstalecké armády (UPA).

„Šéf české diplomacie Petříček se k tomuto zákonu odmítl vyjádřit a odkazoval na to, že se jedná o vnitřní záležitost Ukrajiny. Stále mlčí, když se rozrůstá skandál spojený s tajnými věznicemi, které, jak se ukazuje, vznikly nejen v Mariupolu, ale i v jiných ukrajinských městech – v Charkově, Kramatorsku, Krasnoarmejsku, a tento fakt již potvrdili jak bývalí vězni těchto věznic, tak i bývalý zaměstnanec Ministerstva vnitra Ukrajiny, Monitorovací mise OSN pro lidská práva na Ukrajině a Amnesty International,“ uvedl Bašta.

Podle Bašty se skandál s tajnými věznicemi na Ukrajině velmi podobá situaci, která byla v 70. a 80. letech 20. století v některých zemích Latinské Ameriky, kde policie, speciální služby a pravicoví radikálové aktivně spolupracovali v boji proti těm, kteří měli odlišný názor.

Jejich činnost byla poté odsouzena nejvyššími představiteli demokratických států a organizací pro lidská práva.

Takové metody lze podle Bašty pozorovat na současné Ukrajině, jejíž úřady tolik hovoří o touze po demokracii.

To, jak Kyjev a jeho zahraniční partneři zareagují na skandál s tajnými věznicemi, „ukáže pravou tvář současné ukrajinské vlády a jejích západních advokátů“, říká Bašta.

Předtím Sputnik uveřejnil článek o tom, co se děje v tajných ukrajinských vězeních, kam se dostávají obránci DLR a podezřelí ze sympatií k „separatistům“.

Sputnik našel tajné dokumenty a důkazy o existenci tajného ukrajinského vězení na letišti v Mariupolu. Pod tajným patronátem Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) patřilo batalionu Azov (pozn. ukrajinská ultrapravicová skupina, zakázaná v Rusku).