Občané Německa jsou ze všech politických činitelů, ekonomů, vědců a sportovců nejvíce pyšní na kancléřku Angelu Merkelovou. Svědčí o tom údaje telefonického průzkumu, který realizoval deník Welt am Sonntag.

Účastníci průzkumu měli uvést jména německých činitelů z oblasti politiky, ekonomiky, vědy, sportu a kultury, na jejichž úspěchy jsou pyšní.

Podle výsledků ankety jsou občané SRN nejvíce pyšní na kancléřku Angelu Merkelovou (celkem 16 % respondentů). Její jméno uváděli účastníci ankety častěji než jiná jména, a to jak na západě, tak na východu země.

Druhé místo obsadil bývalý německý spolkový kancléř Helmut Schmidt (11 %). Na třetím a čtvrtém místě se také umístili bývalí spolkoví kancléři, Willy Brandt a Helmut Kohl (6 %), jejichž jména uváděli především obyvatelé východní části Německa.

Podle deníku svědčí výsledky průzkumu o tom, že Němci jsou nejvíce pyšní právě na své politické činitele, kteří tvoří celkem 49 % všech uvedených jmen. Po nich následovali sportovci, dále pak spisovatelé a vědci.

Respondenti měli rovněž nazvat architektonické objekty, města a místa v Německu, kterými se může Německo pochlubit. Nejčastěji uváděli respondenti hlavní město Německa — Berlín (27 % všech odpovědí), méně častěji pak Mnichov a Hamburk.

Kromě toho průzkum ukázal, že občané SRN jsou hrdí také na domácí společnosti jako je Daimler, Volkswagen a BMW.

Průzkum se konal koncem července a zúčastnilo se ho celkem 1047 lidí.