Vojáci z USA a 11 evropských zemí projednali v pátek na konferenci v Oslu plány na „zastavení Ruska,“ oznámil Pentagon.

„Cílem konference byl otevřený a upřímný dialog za účelem upevnění spolupráce mezi zeměmi Severní Evropy pro stabilitu a mír v době, kdy vznikají nové problémy… Konference se soustředila na to, jak mohou země účinněji spolupracovat pro vyřešení problémů dezinformace a ruského ovlivňování, kybernetických hrozeb a ochrany kriticky důležité infrastruktury, a také na budoucí rozmístění vojsk a cvičení v regionu," uvádí se ve zprávě.

Účastníci konference zastupovali Německo, Dánsko, Island, Lotyšsko, Litvu, Norsko, Polsko, USA, Finsko, Švédsko a Estonsko. Za USA se konference zúčastnil šéf Evropského velení (EUCOM) generál Curtis Scaparrotti.

Podle informace ruské strany se budou od října až do listopadu letošního roku konat na území Norska a v Severním Atlantiku největší bojová cvičení NATO od roku 2002, kterých se zúčastní přibližně 40 tisíc lidí, 150 letadel a 70 lodí.

V Moskvě už slíbili, že na tyto manévry odpoví „diplomatickými a vojenskými opatřeními".

Kromě toho v pátek na MZV RF prohlásili, že se Norsko aktivně účastní posílení vojenského potenciálu USA a NATO u hranic Ruska.