Rusko obnovilo síť teleskopů po celé zeměkouli pro kontrolu kosmického prostoru. Uvádí se to v materiálech Keldyšově ústavu aplikované matematiky.

„Bylo obnoveno pozorování v deseti starých observatořích: Tarija v Bolívii, Ussurijsk, Blagoveščensk, Churaltogoot v Mongolsku, Kitab v Uzbekistánu, Gissar a Sanglok v Tádžikistánu, Abastumani v Gruzii, Užhorod na Ukrajině a Castelgrande ve Švýcarsku. Byla prozkoumána nová místa a zřízeno dalších osm observatoří — na Kamčatce, na Dálném východě, na Sibiři, na Altaji, v Moldavsku a v Mexiku," uvádí se v dokumentu.

Na ústavu podotkli, že kvůli rozpadu SSSR se ocitla většina těchto observatoří v zahraničí, jejich činnost byla prakticky zastavena.

Dotklo se to mj. i skoro celé vědecké sítě na pozorování kosmických objektů na oběžné dráze kolem Země pro potřeby Střediska pro kontrolu kosmického prostoru.

Díky tomu se podařilo obnovit pozorování celého prostoru kolem Země.

Obnovené a nové teleskopy získávají nyní údaje o startech družic, o jejich zániku na oběžné dráze nebo při sestupu do atmosféry, sledují potenciálně nebezpečná sblížení kosmických přístrojů, monitorují a upřesňují modely šíření kosmického odpadu.