Itálie už nebude nakupovat žádné další v USA vyrobené kradmé tryskové bitevníky a zreviduje i ty už existující objednávky 90 letounů, řekla v televizním interview s vysílačem La 7 italská ministryně obrany Elissabetta Trenta.

Trenta rovněž vyloučila jakékoliv nové kontrakty s USA na nákup bojových letounů F-35. Tato ministryně obrany zdůraznila, že i ta objednávka 60 tryskáčů F-35A a 30 F-35B, kterou Itálie uzavřela v roce 2012, se možná ještě přezkoumá.

„Už žádné F-35-tky nakupovat nebudeme. Vyhodnocujeme, co by se dalo udělat s kontrakty, které už jsou uzavřeny,“ řekla s poznámkou, že těžká finanční penále by mohla znamenat, že „když ty objednávky zrušíme, tak nás to bude stát více, než když je dodržíme.“

„Co se týče těch kontraktů, které podepsala předchozí vláda, vedeme pečlivá hodnocení vedená výlučně z hlediska národních zájmů.“

Podle Trenty by zrušení těchto kontraktů mohlo mít negativní dopad na italské pracující zapojené do této výroby. Ve facebookovém příspěvku doprovázejícím toto interview uvedla i další přínosy těchto smluv, jako jsou „technologické aktivity“ a „důležitý výzkum“.

Už v roce 2012 Itálie snížila svoji původní objednávku 135 tryskáčů F-35 na pouhých 90. 10 z těch 90 tryskáčů už obdržela.

Zdroj: southfront.org