747 miliard euro – na takovou částku Nadnárodní institut v Amsterodamu ohodnotil výdaje na záchranu evropských bank. Kromě toho autoři referátu vyjádřili nespokojenost tou skutečností, že auditorské firmy dokonce dostaly finanční bonusy za své minulé chyby. Finanční odborník a spisovatel Marc Friedrich hodnotí tuto událost jako bezprecedentní skandál.


„Auditorské společnosti (takzvaná „velká čtyřka": Deloitte, EY, PricewaterhouseCoopers und KPMG) konzultovaly, řekněme, banky nejen před krizí, ale i po krizi, a ony konzultovaly vládu", řekl Friedrich v interview Sputniku.
„Viníci krize na ní nakonec ještě vydělali. Ani jednou neprohráli — ani před krizí, ani po krizi — podváděli občany, daňové poplatníky — a my do dnešního dne za to tvrdě platíme. Ve skutečnosti je to bezprecedentní skandál, jelikož tyto velké a auditorské společnosti platit nemusely. Nebyly volány k odpovědnosti za špatně provedenou práci a nekompetentní vedení".

Přičemž tato záležitost se neomezila na „pouhých" 747 miliard euro, které členské státy EU na základě iniciativy evropských podniků utratily jako peněžní vklady na finanční pomoc bankám v období od roku 2008 do roku 2015.

Podle údajů Nadnárodního institutu dalších téměř 1,2 trilionu euro bylo vydáno na záruky a věřitelství. Nehledě na to se v Evropě domnívají, že alternativa záchrany bank neexistuje. Marc Friedrich, autor takových knih, jako je „Základní chyba" a „Jediným východiskem je bankrot" se domnívá, že politické kruhy se v této otázce řídí vlastními zájmy.