Bývalá americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová v novinovém článku New York Times označila stálého představitele RF při OSN Vitalije Čurkina, který zemřel 20. února, za svého přítele a jedním z nejefektivnějších diplomatů na světě. V článku nazvaném „Můj přítel, ruský velvyslanec" Powerová napsala, že Čurkin byl „jedním z nejefektivnějších diplomatů na světě". …


„Byla jsem stálým americkým představitelem USA při OSN od roku 2013 dodnes, jak prezident (USA Donald) Trump nastoupil k moci, i během posledních několika let jsem byla pravděpodobně největším soupeřem představitele Čurkina," napsala Powerová. Poznamenala, že on věrně bránil pozici Moskvy ohledně Ukrajiny a Sýrie.

„Vitalij byl zároveň mistrovský vypravěč s neuvěřitelným smyslem pro humor, dobrý přítel a jedna z nejlepších nadějí, kterou USA a Rusko na spolupráci mělo. Jsem zničená žalem kvůli jeho smrti," také napsala Powerová. Také poznamenala, že je smutná z toho, že slova o důstojnosti a zásluhách Čurkina se interpretují jako ústupky „ruské agrese".

Podle Powerové ji její předchůdkyně Susan Riceová poradila, aby se pokusila o dobré vztahy s Čurkinem. „Připraví tě o rozum, ale budete se navzájem potřebovat," uvádí Powerová slova Riceové. Powerová také podotkla, že potřebovala podporu Čurkina pro dosažení přijetí různých rozhodnutí v Radě bezpečnosti OSN, například pro odeslání mírových sil do zóny konfliktu nebo zavedení sankcí vůči soukromým osobám a zemím.

„Není důležité, jak silně se ochladily vztahy mezi našimi zeměmi, a my jsme viděli prudký pokles, za celou dobou jsme měli hodně společného. Oba jsme milovali sport, pouze jednou jsem se mu nemohla dovolat, a to bylo v době, kdy Rusko bojovalo o olympijskou medaili," vzpomíná Powerová. Dodala, že společně chodili sledovat sport, například hokej a tenis.




Loading...