Bývalý ministr zahraničí Německa Frank-Walter Steinmeier byl v neděli zvolen příštím prezidentem této země. Sociální demokrat Steinmeier, který do minulého měsíce sloužil jako ministr zahraničí, získal 931 z 1239 platných hlasů zákonodárců 16 spolkových zemí Německa, čímž se stal v poválečné éře Německa 12. osobou, která zastává tuto převážně ceremoniální pozici. 18. března nahradí současného prezidenta Joachima Gaucka, 77letého bývalého pastora a prodemokratického aktivisty z Východního Německa. 



Nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Jeho zvolení bylo skoro už předurčeno loni v listopadu, kdy jak se tehdy referovalo, Angela Merkel utrpěla svůj poslední politicky kiks, „když přijala, že ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, kandidát konkurenční Sociálně demokratické strany bude příštím prezidentem země. Bylo značně pravděpodobné, že Steinmeier bude na tento převážně ceremoniální post zvolen se zdráhavou podporou kancléřčiny aliance CDU/CSU, když té se nepovedlo najít jiného vhodného kandidáta.“

Avšak údajné napětí mezi Merkelovou a tímto kandidátem se nijak neprojevilo, když předseda Bundestagu Normbert Lammert oznámil výsledky, načež všichni poslanci spustili mohutné ovace kromě pár tuctů členů anti-imigrantské Alternativy pro Německo (AfD), hlásí Reuters. Anti-imigrantská AfD, která nemá žádné zákonodárce v dolní sněmovně, ale drží křesla v 10 ze 16 německých spolkových parlamentů by se podle předpovědi měla stát po všeobecných volbách 24. září třetí nejsilnější stranou.

„Důvěřuji v něj, že naši zemi v těchto těžkých časech povede,“ řekla po hlasování kancléřka Angela Merkel, která usiluje o čtvrté znovuzvolení.




Loading...