Pozemská analogie černé díry se nachází ve vzdálenosti natažené ruky od ruských hranic. Tato „díra“ se jménem NATO pohltila za 10 let 12 zemí. Teď tyto země začíná „měnit“. Donald Trump má pravdu. Toto „senzační" vyjádření vyslovil v rozhovoru pro Bloomberg litevský ministr obrany Raimundas Karoblis. Americký prezident vyžaduje od partnerů NATO zvýšit své vojenské rozpočty na úroveň 2 % HDP.


Podle slov ministra obrany Litvy jeho země na tento ukazatel dosáhne až v příštím roce. Slíbil ovšem nesnižovat tempo a vydávat 2,5 % k roku 2020. V současné době jen pět z 28 členských států NATO plní požadavek 2 % HDP na obranu — USA, Řecko, Velká Británie, Estonsko a Polsko. Přičemž pociťte: 2 % USA a 2 % Estonska.

Trump přijel na základnu amerického letectva ve státě Florida a byl neúprosný: mnozí členové aliance se 2 % „ani zdaleka nepřiblížili". To je velmi nečestné vůči Americe, postěžoval si prezident. A očividně již některým členským zemím připravuje ukázkový výprask na nastávajícím summitu aliance.

Trumpova slova o darmožroutech-příživnících NATO zazněla přesně v ten moment, kdy specialisté NASA promluvili o odhalení nejnebezpečnější černé díry ve vesmíru. Říkají, že ta má velkou „žravost". Podle slov specialistů k sobě tato černá díra přitahuje rekordně velké množství materie. Zvětšuje se, přičemž bylo ustanoveno, že mezihvězdný prostor pohlcuje již 11 let. To je podle kosmických rozměrů. Podle pozemských bylo za 10 let pohlceno 12 zemí. To je rychlost pozemské analogie černé díry se jménem NATO. Kosmická díra se nachází daleko — ve vzdálenosti 5,7 miliardy světelných let od země. Ale její pozemská sestra se nachází velmi blízko — ve vzdálenosti natažené ruky od hranic Ruska.