Šokující prohlášení pronesla činitelka Spojených národů Christiana Figueres na tiskové konferenci v Bruselu. Figureres přiznala, že to spiknutí s Globálním oteplováním ke stanovení Rámcové konvence OSN o klimatické změně, jehož je výkonnou tajemnicí, nemá za cíl nějaký ekologický aktivismus nebo nějakou záchranu světa před ekologickou katastrofou, nýbrž zničení kapitalismu. S velkou lehkostí prohodila:


„Toto je poprvé v historii lidstva, kdy si jako úkol záměrně a v rámci definované časové lhůty stanovujeme změnu modelu ekonomického rozvoje, který nám vládl přinejmenším 150 let od Průmyslové revoluce.

Aby bylo jasné, že nejde o chybu, tak o tomto úkolu ještě jednou ujistila.

„Je to nejspíš nejobtížnější úkol, jaký jsme si kdy dali, a tím je poprvé v lidské historii úmyslně přetvořit model ekonomického rozvoje.“

Byl jsem pozván na politicky významnou večeři ve Washingtonu s bývalým rektorem Temple University, jelikož jsem této univerzitě radil ohledně jejího portfolia. Seděli jsme u jednoho z těch kulatých stolů s deseti lidmi. Protože jsme byli pozváni univerzitou, tak nás umístili s šéfy různých ekologických skupin. Ti si mysleli, že jsou v přátelské společnosti a začali tedy mluvit úplně volně. Můj přítel Dick Fox je začal navádět, aby kápli božskou ohledně pravdy v pozadí za tímto hnutím. No, a držte se, oni také začali přiznávat, že to není o životním prostředí, nýbrž o redukci růstu populace. Dick se jich zeptal: „Čím vnoučatům se pokoušíte zabránit, aby se narodila? Svým nebo mým?