Vůdčí levicový ekonom káral předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera za to, jak přistupoval k Brexitu, když jej obvinil, že odmítá uznat, že Evropská unie krachuje. Joseph Stiglitz, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, který v minulosti radil americkému prezidentovi Billu Clintonovi, řekl, že přístup pana Junckera, v němž přívržence Brexitu označoval za „extremisty“, je hluboce škodlivý a že vyhrožování ostatním, kteří chtějí EU opustit, vysílá „špatné poselství“.


„Neřekl: ‚Odvedli jsme při vysvětlování výhod EU dobrou práci‘,“ řekl pan Stiglitz Světovému ekonomickému fóru ve švýcarském Davosu.

„To poselství mělo být, že z EU chceme udělat něco, v čem lidé dobrovolně chtějí být.“

Pan Juncker po projevu Theresy May stanovující priority pro britské vyjednávání o Brexitu Británii nařkl, že EU obviňuje ze svých vlastních problémů.

„Oblbli ty lidi, kteří si myslí, že když se zavřete sami a zavřete své dveře migrantům, tak je to způsob, jak si vyřešit svoje problémy,“ řekl předseda této Komise.

„Dost často se uchylujeme na scestí extremismu, když obhajujeme své vlastní zájmy, protože oni svalují na Evropu odpovědnost za všechny svoje neduhy.“

Rovněž varoval, že vyjednat dohodu o Brexitu s EU bude „velice, velice, velice obtížné“.



Loading...