Světový řád 20. století je teď, když Donald Trump převzal úřad, „navždy pryč“, a před námi jsou časy nejistoty a turbulencí, uvedl v úvodníku pro magazín Bild německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Jako vždy, když moc přechází do jiných rukou, je tu nejistota, pochybnosti a otázky ohledně kurzu, kterým to nové vedení povede,“ napsal Steinmeier v úvodníku pro nedělní vydání Bildu.


„Ale v časech nového globálního rozvratu je to o něčem více, a dnes je v sázce hodně – se zvolením Donalda Trumpa je starý svět 20. století navždy pryč,“ tvrdil Steinmeier. Tento úvodník vyšel krátce poté, co Trump složil přísahu jako 45. americký prezident.

Steinmeier napsal, že je oddaný berlínské vizi, co se týče svobodného obchodu, boje proti extremismu a terorismu stejně jako udržování důvěry v transatlantických vztazích, dodal ale, že jsou před námi „turbulentní časy“.

Tento 60 letý sociální demokrat je v Německu značně uznávaný jako politik s vyváženými názory a otevřenou myslí. Loni v listopadu oznámila německá kancléřka Angela Merkel, že její vládní koalice podpoří Steinmeiera, aby se stal německým prezidentem.

Toto oznámení v podstatě Steinmeierovi 12. února dláždí cestu ke zvolení Spolkovým sněmem – složeným z poslanců Bundestagu spolu se stejným počtem delegátů z parlamentů německých spolkových zemí – do té doby bude tuto převážně ceremoniální funkci zastávat Joachim Gauck.

Tento vrcholný německý diplomat se nedávno objevil jako hlasitý kritik amerického prezidenta Donalda Trumpa. Když byla americká volební kampaň v plném proudu, nazval Steinmeier tohoto magnáta přeměněného na politika „kazatelem nenávisti“, zdůrazňujíc, že on a evropská krajní pravice „staví politiku na strachu.“

Minulý týden rovněž káral Trumpův zvyk činit politická prohlášení přes Twitter, když posluchačům v Berlíně řekl: „Nebyl bych schopen formulovat zahraničně politický koncept 140 písmeny.“

V Steinmeierových poznámkách o Trumpovi se nejspíš odráží podobné názory celého německého vedení. Vicekancléř Sigmar Gabriel v komentáři k poselství v inauguračním projevu amerického prezidenta řekl, že „jeho vysoce nacionalistický tón“, je připomínkou „politické rétoriky konzervativců a reakcionářů 20. let,“ jak uvádí Die Zeit.




Loading...