Protože z Washingtonu přicházejí neustále protichůdné informace, které jsou zkresleně interpretovány ruskými politickými analytiky a médii (stejně jako v ČR a po celé Evropě, pozn. překl.), na sociálních sítích vzniká určitý zmatek. V komentářích zpráv z USA se bijí na smrt a lámají svá kopí zastánci teze „Trump je náš!“ se stoupenci tvrzení „Trump to vzdal!“ Pojďme se na to podívat s chladnou hlavou.


Za prvé. Trump není „náš“ a je třeba být opravdu pohádkově naivní na to, aby bylo možné Trumpa považovat za nějakou americkou analogii Gorbačova. Trump bude hájit pouze americké zájmy a pouze zájmy těch zájmových skupin, které ho přivedly k moci. To je dobře. A dobře je to proto, protože Trump a jeho stoupenci víceméně správně a pragmaticky chápou, jaké jsou zájmy USA. Většinou se nacházejí v hospodářské oblasti, v níž spolu Rusko a USA nemají rozpory, kvůli kterým by bylo nutné jít do ostré konfrontace až na úrovni vojenského konfliktu. Mezi Čínou a USA takové spory existují. Například konflikt kolem kurzu jüanu a kolem Trumpových plánů vracet výrobu z Číny zpět do USA.

Zároveň nepřátelství uskupení Clintových a jeho hlavních ideologů, jako jsou George Soros a Robert Kagan, vůči Rusku má charakter ideologický, hodnotový a ne ekonomický. Oni se s námi nechtějí domluvit. Chtějí nás všechny vidět v rakvi, Moskvu v troskách a gay pride na rozvalinách chrámu Krista Spasitele. Pro ně je současné, nezávislé a konzervativní hodnoty prosazující Rusko nepřijatelné už jen proto, že existuje. Trump není proruský politik, ale v porovnání s šílenci z kruhů podporujících Clintonovou působí velmi přijatelným dojmem, protože je s ním přece jen možná diskuze a zničení naší země není jeho fixní ideou. Uznejte, že je přece jen rozdíl mezi tím, kdo chce učinit Ameriku opět velkou, a těmi, pro které je nejdůležitější zničit Rusko i za cenu rizika jaderné války.

Za druhé, je třeba chápat, že po volbách ty skupiny elit, které prosazovaly Clintonovou, nikam nezmizely. Kontrolují americká a značnou část světových médií. Mají velmi silný vliv v Pentagonu, v určité části amerických zpravodajských služeb a v americkém finančním sektoru. Pokusili se zmařit Trumpovo zvolení ve volbách i výsledek hlasování sboru volitelů, pokusili se připravit Trumpovi majdan a budou se snažit zmařit jeho inauguraci a velmi pravděpodobně se pokusí o jeho impeachment.

Podívejte se na situaci s Trumpovým presidentstvím z pohledu té části amerických zpravodajských služeb, které slouží zájmům Sorose a Kagana. Trump může jen tak provést čistku. Pro to není třeba rozpoutávat nějaké politické represe nebo hon na čarodějnice, stačí pouze odhalit skutečnost, že část amerických zpravodajských služeb přímo sponzorovala a podporovala zbraněmi tzv. Islámský stát.




Loading...