Problém s obtěžováním dětí lidmi z římsko-katolické církve se objevil již několikrát a navíc, jak se zdá, stále pokračuje. Pokud jste viděli film Spotlight, tak si možná uvědomujete, jak tyto věci probíhají. Pojďme se ale podívat, jak to vypadá k dnešnímu dni. Římsko-katolická církev zaplatila již mnoho peněz kvůli nekončící epidemii obtěžování dětí ve svých řadách a snaží se tak zachránit svojí pošramocenou pověst. 

Podle Jacka a Diane Ruhl z National Catolic Reporter, kteří se rozhodli prozkoumat toto téma , od roku 1950 utratil Vatikán nevěřitelných 3 994 797 060.10 dolarů! To je téměr 4 miliardy dolarů vynaložených na to, aby si zachovali svou důvěryhodnost. Toto číslo může být také předmětem debaty, protože nemůžeme vědět jiště další sumu, kterou mohou tvořit „částky věnované na uplácení“.

Tento výsledek je založen na tříměsíčním vyšetřování dat, které shrnují více než 7800 článků z LexisNexis Academic a NCR databází a informace z BishopAccountability.org. Byly použity také zprávy z americké konference katolických biskupů.

Kdyby byla tato částka rozdělena do amerických 197 diecézí (volně přeloženo jako pobočky), každá z nich by získala okolo 20 milionů dolarů. Neuvěřitelná částka peněz od tvrdě pracujících lidí, kteří mají důvěru v dobrou víru a záměry církve – od lidí, kteří jsou rodiči malých chlapečků, kteří byli sexuálně zneužíváni – jsou použity na zakrytí nechutného zločinu, kteří páchají kněží.

Na začátku 90. let mnich, který pracoval ve Vatikánu, otevřeně hovořil pro The New Yorker a přiznal

„Nevěřili by jste, jak obrovské množství peněz církev vynakládá na zatajení informací o těchto sexuálních zneužíváních.“ V roce 1992 obdrželi americké diecéze 400 milionů dolarů, aby zametli pod koberec stovky těchto zneužívání. Bylo to šokující, avšak od té doby nedošlo k žádné změně a toto číslo se jen exponenciálně navyšuje. Muži, kteří řídí Vatikán jsou si tohoto problému dost dobře vědomi a i přesto odmítají poskytnout prostor spravedlnosti.“

Když papež František promlouval ke stovkám biskupů ohledně tohoto tématu, tak řekl:

„Uvědomuji si, kolik bolesti na vás za poslední léta dopadlo a dávám vám svůj velkorysí závazek přivést uzdravení těchto obětí – s vědomím, že jejich léčením se vyléčíme i my – a ujistit se, že takové zločiny se již nikdy nebudou opakovat.“

Jeho slova „velkorysém závazku“ pouze ukazují, jak sevřená Církev ve skutečnosti je – bojí se více o svojí reputaci, než, aby se zajímala o morálku.

„Lidé, ke kterým mluvili, jsou ti lidé, kteří dovolili těmto pedofilům, aby si mohli vzít svojí kořist ve formě dětí.“ řekl John Salveson 59letý filadelfský byznysman, který byl jako dítě zneužit knězem. „Když mi dáte sto let na to, abych vybral slovo, které popíše reakci amerických biskupů na tuto krizi, tak slovo "velkorysý" by to nikdy nebylo.

Terry Mckiernan, který provozuje BishopAccountability.org, poznamenal, že František přehlíží fakt že mnoho diecézí kolem země nezveřejnilo jména těch lidí, kteří zneužívali a dokonce pokračují v lobbování proti promlčovacím zákonům, které chrání kněží před tím, aby byli souzeni za trestné činy z minulosti.

David Clohesy, výkonný ředitel Survivors Network of those Abused by Priests (síť lidí, kteří byli zneužiti kněžími), byl v jednu chvíli optimistický, že František bude tlačit na změnu, jak církev může zvládnout tento skandál, ale později ztratil naději. „Není tam nic, co by mohl říct, že by tomu pomáhalo, protože katoličtí biskupové jen předtím říkali – „Omlouváme se, nevěděli jsme o tom, uděláme to lépe.“ To stejné od nich slyšíme už desítky let.“ řekl. „Byl to papež, kdo odmítl učinit kroky, aby odkryl jednoho z těch zločinců nebo umožnil jeho potrestání… Mohl ho jednoduše zbavit jeho postavení, snížit jeho úroveň, ukáznit ho nebo dokonce jednoznačně zavrhnout chování takto proviněného biskupa. Odmítl to, ani u jednoho to neudělal.“

V průběhu mnoho stovek let, děti trpěly v rukách těchto zločinců, zatímco zůstávali skryti pod rouškou autoritářské a čestné víry. Přesto však organizace, vyšetřovatelé, reportéři a jiní pokračují ve zvyšování povědomí o tomto problému a katolická církev i nadále bojuje proti návrhům zákona, které by zrušili promlčecí lhůty pro nahlášení sexuálních zneužívání.

Zdroj: ce.com