Zpravodajské služby v Itálii věří, že tato země stojí před bezprostředním ohrožením bojovníky Islámského státu nacházejícími se v Albánii, tvrdí italský deník La Repubblica. Zdroj těchto novin popisuje odlehlé albánské vesnice, „v nichž se vyvěšují vlajky ISIS,“ a připomíná zprávy o podobných „šaría vesnicích“ loajálních k této teroristické skupině v Bosně. 


„Je to sud prachu,“ varoval tento zdroj. „Itálie je země tímto zranitelná.“

Za zvláště zranitelné jsou považovány Apulia nebo Puglia. Albánie je jen dvě hodiny odsud za Jadranem a právě albánská mafie už řadu let řídí „nezastavitelné“ operace pašování lidí a podloudnictví s drogami v celém regionu.

Zpráva z Repubblica přichází jen dny poté, co vrcholný policejní šéf Franco Gabrielli minulý týden Italy varoval, že „ISIS udeří v Itálii už brzy.“

„Říkám to otevřeně: i my budeme muset zaplatit svou cenu,“ předpovídal. „Vyšetřování odhalila, že většina lidí v naší zemi zatčená s vazbami na ISIS měla velice blízko k tomu, aby opravdu provedla útoky, které budou lidi zabíjet.“

Evropská unie v roce 2014 učinila z Albánie oficiální kandidátskou zemi, čímž jí vydláždila cestu k plnému členství v tomto bloku a k neomezené migraci mezi touto balkánskou republikou a členskými státy EU.

EU už udělila Albánii a sousední Bosně v roce 2010 bezvízové cestování, což vedlo k prudkému nárůstu aktivit albánských pašeráků zbraní, obchodů s drogami a pašování lidí po celém kontinentu.

Podle ředitele Centra zahraniční politiky při Herritage Foundation je teď Albánie epicentrem evropských obchodů s drogami. Loni bylo zapotřebí 800 ozbrojených policistů, aby rozbili horský tábor výrobců drog v hodnotě 4 miliard liber (139,5 miliardy Kč) a střežený „ohromujícím arzenálem kulometů, raketových granátometů a granátů.“ Teď přichází zprávy, které ale albánská vláda zpochybňuje, že ty zločinné barony a mafiánské panstvo v té vesnici, z níž operovali, už nahradil Islámský stát.