Americké námořnictvo vypálilo tři střely na iránská plavidla během nedělní noci poté co se  přiblížili ve vysoké rychlosti v Hormuzském průlivu. (ilustrační foto) Podle představitelů amerického ministra obrany, se USS Mahan pokusil vytvořit kontakt s blížícími se plavidly, které patřili iránské revoluční stráži a žádala je snížit jejich rychlost, ale jelikož nereagovali, tak na ně vypálily tři „varovné“ střely.


Rt.com  píše:

Podle Reuters se iránské lodě přiblížily na vzdálenost asi 800 metrů k USS Mahan, který chránil ostatní americké plavidla. 

Na konci listopadu namířilo malé iránské plavidlo svojí zbraň na americký vrtulník v Hormuzském průlivu, uváděl tenkrát Pentagon. Incident se udál v mezinárodních vodách, poznamenala americká armáda.

Tento spor je jen jedním z mnoha v záplavě podobných incidentů, které se staly v roce 2016 a zahrnovaly iránské a americké námořnictvo. V červenci byly lodě USS New Orleans a jeho doprovodná loď USS Stout, což je torpédoborec s řízenými střelami sledovány několika iránskými plavidly jejichž posádka filmovala námořníky. 

Nejvíce známý případ se však odehrál v lednu 2016, když bylo 10 amerických námořníků vzato do vazby, protože jejich lodě vstoupili do iránských vod.


Hormuzský průliv je umístěn mezi Omským zálivem a Perským zálivem. Je to jediná mořská cesta z perského zálivu do otevřeného oceánu a je jedním z klíčových světových námořních míst, kde lodě mohou proplout „úzkým průchodem“.

Teherán opakovaně hrozil uzavřením této cesty pro USA a další mezinárodní síly v průběhu politického napětí, které se dělo. Hormuzský průliv je velmi důležitý jak pro regionální bezpečnost, tak bezpečnost globální ekonomiky a představujte zhruba jednu třetinu světových dodávek ropy. Udržování námořní dopravy přes tuto úzkou stezku je zásadní pro plynové a ropné dovozce, jako jsou USA nebo Čína.

USS Mahan je třida Arleigh Burke uvedená do provozu v roce 1998. Je vyzbrojen desítkami raket Tomahawk, které mají rozsah asi 1000 námořních mil (asi 1900 km) a jsou použity pro přesné zaměření cíle.

Sean Adl-Tabatabai